30 vragen en antwoorden voor een serveerster (2023)

Dus je hebt een sollicitatiegesprek binnengehaald voor een baan als serveerster in dat trendy nieuwe café of het bruisende familierestaurant waar je naar op zoek was. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je voor te bereiden op de vragen die tijdens het sollicitatieproces op je pad kunnen komen. Als serveerster ben je verantwoordelijk voor het bieden van uitzonderlijke klantenservice terwijl je met meerdere taken jongleert in een snelle omgeving. Uw interviewer zal willen weten of u het in u heeft om klanten tevreden te houden en een soepele werking te garanderen.

Om je te helpen met vertrouwen naar het bord te stappen, hebben we een aantal veelvoorkomende sollicitatievragen voor serveersters samengesteld, samen met tips om ze effectief te beantwoorden.

1. Welke ervaring heb je in de horeca?

Eetervaringen kunnen sterk worden beïnvloed door de kwaliteit van de dienstverlening door het opdienpersoneel. Interviewers willen weten of je eerdere ervaring hebt in de foodservice-industrie om beter te begrijpen of je vertrouwd bent met de eisen van het werk, zoals multitasking, werken onder druk en uitstekende klantenservice bieden. Je ervaring kan helpen bepalen hoe goed je bent toegerust om de unieke uitdagingen aan te gaan die komen kijken bij het zijn van een serveerster.

Voorbeeld:“Ik heb meer dan drie jaar ervaring in de foodservice-industrie, beginnend als gastvrouw bij een lokaal familierestaurant. In deze rol heb ik geleerd hoe belangrijk het is om een ​​gastvrije sfeer te creëren en reserveringen efficiënt te beheren. Na zes maanden werd ik gepromoveerd tot een serverfunctie waar ik mijn vaardigheden aanscherpte in het nauwkeurig opnemen van bestellingen, het geven van menu-aanbevelingen en het snel inspelen op de behoeften van klanten.

Tijdens mijn tijd als server heb ik ook ervaring opgedaan in verschillende omgevingen, zoals informeel dineren, lekker eten en cateringevenementen. Door deze blootstelling heb ik me snel kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen en voorkeuren van klanten. Tijdens deze ervaringen heb ik sterke communicatie- en multitasking-vaardigheden ontwikkeld die me in staat stellen om uitzonderlijke klantenservice te bieden en tegelijkertijd een schone en georganiseerde werkruimte te behouden.”

2. Hoe zou u omgaan met een klant die niet tevreden is met zijn maaltijd?

Navigeren in tevredenheidsniveaus is een essentiële vaardigheid voor een serveerster, omdat het een directe invloed heeft op de ervaring van de klant en uiteindelijk op de reputatie van het etablissement. Door deze vraag te stellen, willen interviewers uw probleemoplossend vermogen, empathie en communicatieve vaardigheden peilen, die allemaal essentieel zijn om ervoor te zorgen dat ontevreden klanten zich gehoord, begrepen en uiteindelijk tevreden voelen met hun eetervaring.

Voorbeeld:“Als ik geconfronteerd word met een klant die niet tevreden is met zijn maaltijd, zou mijn eerste prioriteit zijn om aandachtig te luisteren en me in te leven in hun zorgen. Ik bied mijn excuses aan voor het ongemak dat ze hebben ondervonden en verzeker hen dat hun tevredenheid belangrijk is voor zowel mij als het restaurant.

Nadat ik het probleem had begrepen, zou ik onmiddellijk actie ondernemen om het op te lossen. Afhankelijk van de situatie kan dit betekenen dat u wordt aangeboden het gerecht te vervangen door iets anders van de kaart of dat u de keuken vraagt ​​om aanpassingen te doen volgens de wensen van de klant. Gedurende het hele proces zou ik een open communicatie met de klant onderhouden, hen op de hoogte houden van de voortgang en ervoor zorgen dat ze zich gewaardeerd en gehoord voelen. Uiteindelijk zou het mijn doel zijn om hun negatieve ervaring om te zetten in een positieve ervaring, waarmee we laten zien dat we ons inzetten voor uitstekende service en klanttevredenheid.”

3. Kunt u uw kennis van de juiste omgang met voedsel en veiligheidsprocedures omschrijven?

Als serveerster serveer je niet alleen eten, maar ben je ook verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van je klanten. Het aantonen van uw kennis van de juiste omgang met voedsel en veiligheidsprocedures illustreert uw toewijding aan het bieden van een aangename en hygiënische eetervaring. Dit is belangrijk voor werkgevers die een hoog serviceniveau willen behouden en mogelijke gezondheidsrisico's in hun vestiging willen vermijden.

Voorbeeld:“Als serveerster begrijp ik het belang van een goede omgang met voedsel en veiligheidsprocedures om het welzijn van onze klanten te waarborgen. Mijn kennis op dit gebied omvat onder meer het naleven van normen voor persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig handen wassen en indien nodig handschoenen dragen. Bovendien ben ik bekend met het handhaven van de juiste temperaturen voor warme en koude gerechten tijdens opslag, bereiding en service.

Ook besteed ik veel aandacht aan mogelijke allergenen en kruisbesmettingsrisico's bij het serveren van gerechten aan gasten met specifieke dieetwensen. Dit omvat effectief communiceren met zowel het keukenpersoneel als de klant om te garanderen dat aan hun behoeften veilig wordt voldaan. Bovendien blijf ik op de hoogte van eventuele wijzigingen in de voorschriften en richtlijnen voor voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat mijn werkwijzen in overeenstemming zijn met de industrienormen en om de best mogelijke eetervaring voor onze klanten te bieden.”

4. Bent u bekend met kassasystemen die worden gebruikt voor het opnemen van bestellingen en het verwerken van betalingen?

Kennis van kassasystemen is essentieel in veel foodservice-omgevingen, omdat dit een aanzienlijke invloed kan hebben op de efficiëntie en nauwkeurigheid van het opnemen van bestellingen en het verwerken van betalingen. Interviewers willen weten of je ervaring hebt met deze systemen, omdat het tijd kan besparen op training en je sneller kunt bijdragen aan het team. Bovendien toont bekendheid met dergelijke systemen uw aanpassingsvermogen en comfort met technologie aan, wat een troef is in de snelle restaurantomgeving van vandaag.

Voorbeeld:“Ja, ik ben bekend met verschillende point-of-sale (POS)-systemen die veel worden gebruikt in de restaurantindustrie. In mijn vorige rol als serveerster in een druk café gebruikten we Square POS voor het opnemen van bestellingen en het verwerken van betalingen. Dit systeem stelde ons in staat om bestellingen van klanten efficiënt in te voeren, ze rechtstreeks naar de keuken te sturen en transacties naadloos te beheren.

Ik heb ook ervaring met het gebruik van Toast POS tijdens mijn werk bij een ander restaurant. Het was vooral handig om rekeningen over meerdere klanten te verdelen en tafelreserveringen te beheren. Door mijn bekendheid met deze systemen kon ik me snel aanpassen aan nieuwe technologieën en zorgen voor een soepele werking en tegelijkertijd een uitstekende service aan gasten.”

5. Hoe beheer je meerdere tafels tijdens piekuren?

Restaurantmanagers zijn op zoek naar bedieningspersoneel dat de druk en de snelle omgeving van piekuren aankan en tegelijkertijd uitstekende service aan hun klanten biedt. Door aan te tonen dat je gemakkelijk en efficiënt met meerdere tafels kunt jongleren, laat je zien dat je niet alleen ervaren bent, maar ook in staat bent om zelfs in drukke tijden een hoog niveau van klanttevredenheid te behouden.

Voorbeeld:“Tijdens piekuren heeft het efficiënt beheren van meerdere tafels alles te maken met prioritering en organisatie. Ik begin door mijn sectie mentaal in zones te verdelen en de voortgang van elke tafel tijdens hun eetervaring nauwlettend in de gaten te houden. Dit helpt me om op hun behoeften te anticiperen en ze proactief aan te pakken.

Om georganiseerd te blijven, gebruik ik een notitieblok om bestellingen en eventuele speciale verzoeken te noteren, zodat ik geen details mis. Ik communiceer ook effectief met het keukenpersoneel om te zorgen voor tijdige levering van eten en coördineer met andere teamleden voor hulp wanneer dat nodig is. Daarnaast maak ik er een punt van om altijd attent en benaderbaar te zijn, zodat klanten zich op hun gemak voelen om hulp te vragen of verzoeken te doen. Deze combinatie van organisatie, communicatie en oplettendheid stelt me ​​in staat om tijdens piekuren meerdere tafels te beheren en tegelijkertijd een uitstekende klantenservice te behouden.”

6. Beschrijf een keer dat u met een lastige klant te maken had en hoe loste u de situatie op?

Navigeren door uitdagende klantinteracties is een essentiële vaardigheid in de dienstverlenende sector. Als serveerster kom je een verscheidenheid aan persoonlijkheden en situaties tegen, en je vermogen om ze met gratie en professionaliteit aan te pakken is essentieel. Interviewers willen weten of u snel kunt nadenken, kalm kunt blijven onder druk en oplossingen kunt vinden die zowel de klant als het etablissement tevreden stellen. Het delen van een specifiek voorbeeld toont uw aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen en toewijding aan het leveren van uitstekende klantenservice.

Voorbeeld:“Ik herinner me een geval waarin een klant zichtbaar van streek was over de wachttijd voor zijn maaltijd tijdens een bijzonder drukke avond. Ze raakten steeds meer opgewonden, wat de sfeer aan hun tafel en gasten in de buurt beïnvloedde. Ik benaderde de klant kalm en empathisch, erkende hun frustratie en bood mijn excuses aan voor de vertraging.

Om de situatie op te lossen, liet ik hen weten dat ik hun bestelling persoonlijk bij het keukenpersoneel zou controleren en een nauwkeurige update van de voortgang zou geven. Nadat ik met de chef had gesproken, keerde ik terug naar de klant met de informatie en bood gratis drankjes aan als een gebaar van goede wil. Dit hielp de spanning te verminderen en de klant waardeerde de moeite die werd gedaan om hun zorgen weg te nemen. Uiteindelijk genoten ze van hun maaltijd en lieten ze zelfs een positieve beoordeling achter, wat mijn attente service in een uitdagende situatie benadrukte.”

7. Welke stappen onderneemt u om ervoor te zorgen dat klanten met allergieën of dieetbeperkingen worden opgevangen?

Het waarborgen van het comfort en de veiligheid van alle gasten is een topprioriteit in de dienstverlenende sector. Als serveerster ben je de brug tussen de klant en de keuken, en je vermogen om te communiceren en dieetbeperkingen te beheren is essentieel. Door deze vraag te stellen, willen interviewers weten dat u attent, verantwoordelijk en in staat bent om deze situaties met zorg aan te pakken om alle klanten een positieve eetervaring te bieden, ongeacht hun voedingsbehoeften.

Voorbeeld:“Als een klant mij informeert over zijn of haar allergieën of dieetbeperkingen, neem ik dat zeer serieus, aangezien dit rechtstreeks van invloed is op hun gezondheid en eetervaring. Eerst luister ik aandachtig naar de specifieke wensen van de klant en noteer deze nauwkeurig. Dit helpt miscommunicatie tussen mij en het keukenpersoneel te voorkomen.

Vervolgens informeer ik de chef-kok en het keukenpersoneel over de wensen van de klant, zodat ze op de hoogte zijn van de nodige voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen tijdens het bereiden van de maaltijd. Indien nodig overleg ik met de chef om geschikte menu-items of aanpassingen aan te bevelen die voldoen aan de beperkingen van de klant. Ten slotte controleer ik, voordat ik het gerecht opdien, nogmaals bij het keukenpersoneel of alle accommodaties correct zijn gemaakt. Deze systematische aanpak zorgt ervoor dat klanten met allergieën of dieetbeperkingen veilig en comfortabel van hun maaltijden kunnen genieten.”

8. Hoe blijf je georganiseerd terwijl je meerdere taken tegelijk beheert?

Multitasking is een belangrijke vaardigheid voor bedieningspersoneel, omdat ze vaak met meerdere tafels, bestellingen en verantwoordelijkheden tegelijk jongleren. Door deze vraag te stellen, willen interviewers weten of u in staat bent om taken te prioriteren, het hoofd koel te houden onder druk en gasten een naadloze eetervaring te bieden, ondanks de snelle aard van de functie. Door uw organisatorische vaardigheden en tijdmanagementtechnieken te demonstreren, kunt u bevestigen dat u de eisen van de baan aankunt.

Voorbeeld:“Georganiseerd blijven terwijl je meerdere taken uitvoert, is essentieel voor een serveerster, en ik heb een systeem ontwikkeld dat goed werkt voor mij. Ten eerste prioriteer ik mijn taken op basis van hun urgentie en belang. Het aannemen van bestellingen van nieuwe klanten heeft bijvoorbeeld voorrang op het afruimen van tafels, omdat dit rechtstreeks van invloed is op de klantervaring.

Om alles bij te houden, gebruik ik zowel mentale als fysieke hulpmiddelen. Mentaal maak ik een "kaart" in mijn hoofd van de restaurantlay-out en visualiseer waar elke taak moet worden voltooid. Fysiek vertrouw ik op notitieblokken of apps voor het opnemen van bestellingen om bestellingen en speciale verzoeken nauwkeurig te noteren. Deze combinatie helpt me om gefocust te blijven en zorgt ervoor dat ik geen kritieke details over het hoofd zie terwijl ik verschillende verantwoordelijkheden tegelijkertijd heb.”

9. Heb je ervaring met het upselling van menu-items of het promoten van dagschotels?

Upselling en promotie van specials zijn essentiële vaardigheden voor een serveerster, omdat ze rechtstreeks verband houden met het verhogen van de verkoop en inkomsten voor een restaurant. Door deze vraag te stellen, wil de interviewer uw vermogen peilen om klanten te betrekken, hen te informeren over het menu en hen aan te moedigen nieuwe of duurdere items te proberen, wat uiteindelijk bijdraagt ​​aan het succes van het restaurant.

Voorbeeld:“Ja, ik heb ervaring met upselling van menu-items en het promoten van dagschotels. In mijn vorige rol als serveerster in een gastronomisch restaurant, werden we aangemoedigd om vertrouwd te raken met het menu en meer te weten te komen over de ingrediënten en bereidingsmethoden van elk gerecht. Dankzij deze kennis kon ik vol vertrouwen gerechten aanbevelen op basis van de voorkeuren van klanten en dieetbeperkingen.

Om effectief te verkopen, zou ik tijdens ons gesprek letten op signalen van de gasten en aanvullende items of upgrades voorstellen die hun eetervaring zouden verbeteren. Als een gast bijvoorbeeld een biefstuk bestelt, kan ik een premium bijgerecht of een specifiek wijnarrangement aanbevelen. Als het ging om het promoten van dagschotels, zorgde ik ervoor dat ik de unieke aspecten van het gerecht en de aantrekkingskracht ervan op verschillende smaken benadrukte. Mijn aanpak was altijd gericht op het geven van gepersonaliseerde aanbevelingen in plaats van het stimuleren van de verkoop, wat resulteerde in een hogere klanttevredenheid en hogere gemiddelde controles voor het restaurant.”

10. Hoe ga je om met situaties waarin een tafel te lang op hun bestelling heeft gewacht?

Geduld is een schone zaak, maar hongerige eters voelen zich misschien niet bijzonder deugdzaam als ze te lang op hun maaltijden hebben gewacht. Als serveerster krijg je te maken met situaties waarin de keuken vol zit of een bestelling misplaatst is, en het is jouw taak om je gasten ondanks de vertraging tevreden te houden. Interviewers willen zien hoe u met deze situaties omgaat, empathie in balans brengt met professionaliteit en ervoor zorgt dat de klanten blij de deur uitgaan ondanks de hapering in hun eetervaring.

Voorbeeld:“Als ik merk dat een tafel te lang op hun bestelling heeft gewacht, is mijn eerste stap om met het keukenpersoneel te communiceren om een ​​update te krijgen over de status van de maaltijd. Dit helpt me te begrijpen of er vertraging is en hoe lang het kan duren. Zodra ik deze informatie heb, benader ik de gasten en bied ik mijn excuses aan voor het wachten, waarbij ik hen een geschatte tijd geef waarop ze hun eten kunnen verwachten.

Tijdens deze interactie zorg ik er ook voor dat ik extra hulp of gratis items zoals brood of drankjes aanbied om eventuele frustraties te verlichten. Mijn doel is om een ​​open communicatie met de gasten te onderhouden en ervoor te zorgen dat ze zich ondanks de vertraging gewaardeerd en verzorgd voelen. Daarbij streef ik ernaar een mogelijk negatieve ervaring om te zetten in een positieve ervaring door blijk te geven van empathie en proactieve klantenservice.”

11. Welke strategieën gebruikt u om de bestellingen van klanten te onthouden zonder ze op te schrijven?

Als serveerster sta je voor de uitdaging om met meerdere taken tegelijk te jongleren, en het geheugen speelt een sleutelrol bij het waarborgen van efficiëntie en nauwkeurigheid in je service. Door aan te tonen dat je bestellingen kunt onthouden zonder ze altijd op te schrijven, laat je zien dat je kunt multitasken, prioriteiten kunt stellen en op details kunt letten. Dit kan op zijn beurt leiden tot een meer naadloze eetervaring voor klanten en een grotere tevredenheid in het algemeen.

Voorbeeld:“Hoewel ik begrijp dat sommige bedieningsmedewerkers liever geen bestellingen opschrijven, geloof ik in prioriteit geven aan nauwkeurigheid en efficiëntie voor de beste klantervaring. Daarom maak ik altijd aantekeningen bij het opnemen van bestellingen, ook al is het maar een korte verkorte versie. Deze aanpak zorgt ervoor dat ik mijn geheugen kan vergelijken met de schriftelijke opdracht, waardoor de kans op fouten kleiner wordt.

Als het gaat om memorisatietechnieken, gebruik ik geheugensteuntjes of associeer ik specifieke gerechten met het uiterlijk of de zitpositie van klanten. Als iemand bijvoorbeeld een Caesar-salade bestelt, herinner ik me die misschien als "Caesar aan tafel 3" of koppel ik de kleur van hun outfit aan het gerecht dat ze hebben besteld. Deze mentale associaties helpen me om bestellingen effectiever te herinneren terwijl ik toch de nauwkeurigheid behoud door aantekeningen te maken.

12. Kunt u een voorbeeld geven van een moment waarop u alles in het werk stelde voor een klant?

Als serveerster ben je vaak het gezicht van het restaurant en je interacties met klanten kunnen hun eetervaring aanzienlijk beïnvloeden. Uw vermogen om verder te gaan, toont uw toewijding aan uitzonderlijke service, die zeer wordt gewaardeerd in de horeca. Door een voorbeeld te delen, laat je interviewers zien dat je proactief en attent bent en in staat bent om unieke of uitdagende situaties aan te pakken om klanttevredenheid te garanderen.

Voorbeeld:"Zeker! Er was een geval dat ik een gezin van vier personen had die in het restaurant dineerden, en een van hun kinderen had ernstige voedselallergieën. De ouders waren bezorgd over het vinden van een geschikte maaltijd voor hun kind die geen allergische reacties zou veroorzaken. Om de veiligheid van het kind te waarborgen en hen een plezierige eetervaring te bieden, nam ik het initiatief om rechtstreeks met onze chef te spreken.

Ik besprak de specifieke dieetbeperkingen van het kind met de chef-kok en vroeg of we een gerecht op maat konden maken dat aan die eisen voldeed. De chef was het daarmee eens en samen bedachten we een heerlijke en veilige maaltijdoptie voor het kind. Toen ik het speciaal bereide gerecht aan de familie presenteerde, waren ze buitengewoon dankbaar en dankbaar voor de extra moeite die werd gedaan om aan hun behoeften te voldoen. Deze ervaring versterkte het belang om voor klanten alles uit de kast te halen, aangezien dit een aanzienlijke invloed kan hebben op hun algehele tevredenheid en loyaliteit aan het etablissement.”

13. Hoe behoud je een positieve houding tijdens stressvolle diensten?

Een positieve houding is essentieel in de foodservice-industrie, omdat het een directe invloed heeft op de klantervaring en de reputatie van een restaurant kan maken of breken. Interviewers willen weten of je de druk aankunt en opgewekt blijft tijdens drukke diensten. Uw veerkracht en uw vermogen om ondanks stress een positieve houding te behouden, straalt niet alleen goed af op u als individu, maar ook op het establishment dat u vertegenwoordigt.

Voorbeeld:“Het behouden van een positieve houding tijdens stressvolle diensten is essentieel voor het bieden van uitstekende klantenservice en het verzekeren van een soepele werking. Een strategie die ik gebruik om positief te blijven, is me concentreren op de taak die voorhanden is en mijn verantwoordelijkheden opsplitsen in kleinere, beheersbare taken. Dit helpt me om me niet overweldigd te voelen en stelt me ​​in staat om efficiënt te blijven.

Een andere techniek die ik gebruik, is effectieve communicatie met mijn teamleden. Wanneer we allemaal samenwerken en elkaar ondersteunen, ontstaat er een aangenamere werkomgeving en wordt het gemakkelijker om met stress om te gaan. Daarnaast draagt ​​het nemen van korte pauzes waar mogelijk bij om te hergroeperen en op te laden ook bij aan het behouden van een positieve mindset gedurende de shift. Door te onthouden dat elke dienst zijn ups en downs heeft en door de tevredenheid van het leveren van geweldige service aan onze klanten in gedachten te houden, kan ik uiteindelijk gemotiveerd en opgewekt blijven, zelfs in moeilijke tijden.”

14. Draagt ​​u gemakkelijk grote dienbladen met eten en drinken?

Veiligheid en efficiëntie zijn essentieel voor een goed gerund restaurant, en het dragen van dienbladen met eten en drinken is een fundamenteel onderdeel van het werk van een serveerster. Interviewers willen ervoor zorgen dat u het fysieke vermogen en het vertrouwen heeft om grote dienbladen veilig te dragen zonder items te morsen of te laten vallen, aangezien deze vaardigheid essentieel is voor het leveren van uitstekende service aan klanten en het behouden van een soepele eetervaring.

Voorbeeld:“Ja, ik draag graag grote dienbladen met eten en drinken. In mijn eerdere ervaring als serveerster heb ik de nodige vaardigheden ontwikkeld om zware dienbladen efficiënt en veilig te balanceren en te dragen. Ik begrijp dat dit een essentieel onderdeel is van het bieden van uitstekende service aan klanten, zodat hun bestellingen snel en zonder morsen of ongelukken worden afgeleverd. Bovendien zorg ik er altijd voor dat ik de juiste tiltechnieken gebruik en let ik goed op mijn omgeving terwijl ik door de eetzaal navigeer om mogelijke gevaren te vermijden.

15. Welke technieken gebruikt u om een ​​goede verstandhouding met klanten op te bouwen en ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen?

Het tot stand brengen van een band met klanten is een essentieel onderdeel van een serveerster zijn, omdat dit een directe invloed kan hebben op hun eetervaring en algehele tevredenheid. Interviewers willen weten of u over de interpersoonlijke vaardigheden en strategieën beschikt om ervoor te zorgen dat klanten zich op hun gemak, gewaardeerd en goed bezocht voelen, wat kan leiden tot terugkerende klanten, positieve recensies en zelfs meer fooien. Uw antwoord moet aantonen dat u in staat bent om een ​​gastvrije sfeer te creëren en een positieve relatie met klanten aan te gaan.

Voorbeeld:“Om een ​​band met klanten op te bouwen en ze zich welkom te laten voelen, begin ik ze hartelijk te begroeten zodra ze aan hun tafel aankomen. Een oprechte glimlach en een vriendelijke houding bepalen voor een groot deel de toon voor hun eetervaring. Ik stel mezelf ook bij naam voor en vraag of het de eerste keer is dat ze ons restaurant bezoeken of dat ze terugkerende gasten zijn. Dit helpt me te peilen of ik meer informatie over het menu moet geven of gewoon aanbevelingen moet doen op basis van hun eerdere ervaringen.

Een andere techniek die ik gebruik, is actief luisteren bij het opnemen van bestellingen of het aanpakken van eventuele problemen. Ik onderhoud oogcontact en herhaal hun bestelling om de nauwkeurigheid te garanderen en te laten zien dat ik aandachtig ben voor hun behoeften. Daarnaast probeer ik de interactie te personaliseren door kleine details uit ons gesprek te onthouden of signalen op te pikken, zoals verjaardagen of jubilea, waardoor ik mijn service daarop kan afstemmen. Deze inspanningen dragen bij aan het creëren van een onvergetelijke en plezierige eetervaring voor de klant.”

16. Hoe ga je om met het verdelen van cheques over grote groepen?

Omgaan met grote groepen kan een uitdagend aspect zijn van een serveerster zijn, en het splitsen van cheques kan bijzonder lastig zijn. De vraag is bedoeld om uw vermogen te beoordelen om dergelijke situaties efficiënt en nauwkeurig te beheren. Uw reactie geeft inzicht in uw organisatorische vaardigheden, aandacht voor detail en uw vermogen om door complexe klantverzoeken te navigeren terwijl u een positieve houding en uitstekende klantenservice behoudt.

Voorbeeld:“Bij het afhandelen van grote groepen die verzoeken om cheques te splitsen, geef ik vanaf het begin prioriteit aan organisatie en communicatie. Zodra ik hun voorkeur voor aparte rekeningen doorheb, maak ik een mentale aantekening of schrijf het op mijn bestelblok. Terwijl ik bestellingen opneem, zorg ik ervoor dat de bestelling van elke gast duidelijk aan hen is gekoppeld door stoelnummers of andere identificatiegegevens te gebruiken.

Om het proces verder te stroomlijnen, gebruik ik de functies van ons kassasysteem die zijn ontworpen voor het splitsen van cheques. Hierdoor kan ik eenvoudig items onder gasten verdelen en individuele totalen berekenen, inclusief belasting en fooi. Als er aanpassingen nodig zijn, zoals gedeelde hapjes of drankjes, zorg ik ervoor dat ik met de gasten communiceer om te bevestigen hoe ze die kosten verdeeld willen hebben. Deze proactieve aanpak helpt verwarring te voorkomen en zorgt voor een vlotte eetervaring voor zowel de gasten als mijzelf.”

17. Beschrijf uw benadering van teamwerk en communicatie met andere personeelsleden.

Samenwerking en communicatie zijn sleutelingrediënten voor een vlotte en efficiënte restaurantoperatie. Als serveerster werk je nauw samen met collega-bedieningspersoneel, keukenpersoneel en management om een ​​positieve eetervaring voor klanten te garanderen. Interviewers stellen deze vraag om uw vermogen te meten om in samenhang met anderen samen te werken, mogelijke meningsverschillen aan te pakken en bij te dragen aan een ondersteunende teamomgeving.

Voorbeeld:“Teamwork en communicatie zijn essentieel in de restaurantindustrie, omdat ze rechtstreeks van invloed zijn op de algehele eetervaring van onze gasten. Mijn benadering van teamwerk houdt in dat ik proactief ben en mijn collega's steun. Ik zorg ervoor dat ik op de hoogte blijf van hun behoeften, zoals helpen met het afruimen van tafels of het bijvullen van drankjes als ze bezig zijn met het bedienen van andere klanten. Dit helpt niet alleen om een ​​soepele workflow te behouden, maar bevordert ook een positieve werkomgeving.

Wat communicatie betreft, geloof ik in het onderhouden van open dialooglijnen met zowel de front-of-house als de back-of-house medewerkers. Ik zorg ervoor dat ik eventuele speciale verzoeken of dieetbeperkingen van klanten snel en nauwkeurig doorgeef aan het keukenpersoneel. Daarnaast houd ik mijn collega-servers op de hoogte van de status van de tafel en mogelijke problemen, zodat we ze samen kunnen aanpakken. Deze samenwerkingsaanpak heeft gedurende mijn hele tijd als serveerster consequent bijgedragen aan een efficiënte service en tevreden klanten.”

18. Wat is volgens jou de belangrijkste eigenschap die een serveerster moet hebben?

De kern van de dienstverlenende sector ligt in het bieden van uitstekende klantervaringen. Door deze vraag te stellen, proberen interviewers uw begrip te peilen van de kwaliteiten die bijdragen aan uitzonderlijke service. Ze willen ervoor zorgen dat u prioriteit kunt geven aan de essentiële eigenschappen en gedragingen die u zullen helpen uitblinken als serveerster, terwijl klanten tevreden blijven en terugkomen voor meer.

Voorbeeld:“Ik geloof dat de belangrijkste eigenschap die een serveerster moet hebben, uitstekende communicatieve vaardigheden zijn. Dit omvat niet alleen het duidelijk kunnen overbrengen van informatie over menu-items, specials en mogelijke allergenen aan klanten, maar ook actief luisteren naar hun behoeften en voorkeuren. Effectieve communicatie zorgt ervoor dat bestellingen nauwkeurig worden opgenomen en doorgegeven aan het keukenpersoneel, waardoor fouten worden geminimaliseerd en de algehele klanttevredenheid wordt verbeterd.

Bovendien stellen sterke communicatieve vaardigheden een serveerster in staat een band met gasten op te bouwen, waardoor ze zich welkom en gewaardeerd voelen. Dit draagt ​​bij aan het creëren van een positieve eetervaring, wat op zijn beurt kan leiden tot herhalingsaankopen en mond-tot-mondreclame. Bovendien helpt goede communicatie binnen het team om de operatie soepel te laten verlopen en een ondersteunende werkomgeving te bevorderen.”

19. Hoe prioriteer je taken als het druk is in het restaurant?

Wanneer het restaurant bruist, worden multitasking en timemanagement essentiële vaardigheden voor een serveerster. Interviewers stellen deze vraag om uw vermogen te meten om met meerdere verantwoordelijkheden te jongleren, georganiseerd te blijven onder druk en ervoor te zorgen dat klanten uitstekende service krijgen. Uw reactie toont uw competentie in het prioriteren van taken, het efficiënt beheren van uw tijd en het behouden van een positieve houding, zelfs tijdens piekuren.

Voorbeeld:“Als het restaurant druk is, is effectieve taakprioritering essentieel om een ​​vlotte werking en klanttevredenheid te garanderen. Mijn aanpak bestaat uit een combinatie van timemanagement en multitasken. Ten eerste categoriseer ik taken mentaal in urgent, belangrijk en routinematig. Dringende taken zijn onder meer het bedienen van nieuwe klanten, het opnemen van bestellingen en het snel serveren van eten, aangezien deze rechtstreeks van invloed zijn op de eetervaring.

Tijdens het afhandelen van urgente taken houd ik ook belangrijke taken in de gaten, zoals het bijvullen van drankjes, het afruimen van tafels en het inchecken bij gasten om eventuele zorgen of aanvullende verzoeken weg te nemen. Om mijn tijd efficiënt te beheren, groepeer ik soortgelijke taken bij elkaar, zoals het afruimen van meerdere tafels in één rit of het bijvullen van drankjes voor meerdere tafels tegelijk.

Gedurende dit proces onderhoud ik een open communicatie met mijn collega's en keukenpersoneel om op de hoogte te blijven van mogelijke vertragingen of problemen die mogelijk aanpassingen in mijn prioriteiten vereisen. Deze samenwerkingsaanpak helpt me om mijn werklast tijdens piekuren effectief te verdelen en tegelijkertijd een positieve eetervaring voor onze gasten te garanderen.”

20. Heeft u ooit een klacht van een klant over een ander personeelslid moeten afhandelen? Zo ja, hoe heeft u dit aangepakt?

Situaties als deze stellen uw vermogen op de proef om delicate interpersoonlijke zaken aan te pakken en teamwerk aan te tonen. Als serveerster heb je contact met klanten, collega's en mogelijk zelfs met het management. Door deze vraag te stellen, wil de interviewer weten of je conflicten professioneel en effectief kunt aanpakken en oplossen, zonder de klantervaring in gevaar te brengen of spanning binnen het team te creëren.

Voorbeeld:“Ja, ik ben een situatie tegengekomen waarbij een klant klaagde over een ander personeelslid. In dat geval vond de klant dat de server onbeleefd en onoplettend was geweest. Mijn aanpak bij het afhandelen van deze klacht was om eerst goed te luisteren naar de zorgen van de klant en me in te leven in hun gevoelens. Ik verontschuldigde me namens het restaurant en verzekerde hen dat we dergelijke zaken serieus nemen.

Nadat ik de onmiddellijke behoeften van de klant had aangepakt en ervoor had gezorgd dat ze tevreden waren, informeerde ik mijn manager discreet over het probleem. Hierdoor kon de manager de situatie met de betrokken medewerker bespreken en de nodige coaching of training geven. Het is essentieel om binnen het team open te communiceren en tegelijkertijd de privacy van zowel de klant als de betrokken medewerker te respecteren.”

21. Heb je kennis van wijnarrangementen en ben je in staat om aanbevelingen te doen aan klanten?

Het kunnen aanbevelen van wijnarrangementen is een essentiële vaardigheid voor een serveerster, vooral in etablissementen die zich richten op lekker eten of die trots zijn op hun wijnselectie. Als server kan uw vermogen om klanten door de wijnkaart te leiden en combinaties voor te stellen die hun maaltijdkeuzes aanvullen, hun eetervaring verbeteren en uw expertise demonstreren, wat uiteindelijk leidt tot meer klanttevredenheid en mogelijk hogere fooien.

Voorbeeld:“Ja, ik heb een goed begrip gekregen van wijnarrangementen door mijn eerdere ervaring als serveerster in een chique restaurant. Tijdens mijn tijd daar heb ik de mogelijkheid gehad om verschillende wijnproeverijen en trainingen bij te wonen onder leiding van sommeliers, waardoor ik een sterke basis heb ontwikkeld in het combineren van wijnen met verschillende gerechten.

Bij het doen van aanbevelingen aan klanten houd ik rekening met factoren als de smaakprofielen van zowel het gerecht als de wijn, evenals de persoonlijke voorkeuren van de klant. Als een gast bijvoorbeeld een rijke, romige pastaschotel bestelt, zou ik een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc kunnen voorstellen om de rijkdom in evenwicht te brengen en het gehemelte te reinigen. Aan de andere kant zou ik voor een stevig steakgerecht een volle rode wijn aanraden, zoals Cabernet Sauvignon of Malbec die bestand is tegen de gedurfde smaken. Mijn vermogen om gefundeerde suggesties te geven, verbetert niet alleen de eetervaring voor onze gasten, maar toont ook mijn toewijding aan het leveren van uitzonderlijke service.”

22. Hoe houd je tijdens je dienst bij welke tafels aandacht nodig hebben?

Als serveerster ben je het gezicht van het restaurant voor je klanten. Uw vermogen om meerdere tafels efficiënt te beheren en uitstekende service te bieden, is de sleutel tot klanttevredenheid en herhalingsaankopen. Interviewers willen weten of u een systeem heeft dat u helpt georganiseerd te blijven, taken te prioriteren en de eisen van meerdere tafels in evenwicht te houden, en dit alles met behoud van een vriendelijke en attente houding.

Voorbeeld:“Om mijn tafels effectief te beheren en tijdige aandacht te garanderen, gebruik ik een combinatie van mentale organisatie en visuele aanwijzingen. Ten eerste wijs ik elke tafel mentaal een prioriteitsniveau toe op basis van factoren zoals het stadium van hun maaltijd, speciale verzoeken of tijdgevoelige behoeften. Dit helpt me bij het maken van een interne checklist die ik tijdens mijn dienst continu bijwerk.

Ik vertrouw ook op visuele aanwijzingen om snel te beoordelen welke tafels aandacht nodig hebben. Als ik bijvoorbeeld lege borden of glazen zie, is dat een duidelijke indicatie dat de tafel moet worden afgeruimd of bijgevuld. Daarnaast let ik goed op de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van klanten, omdat ze waardevolle inzichten kunnen geven in hun tevredenheidsniveau en of ze hulp nodig hebben. Door deze strategieën te combineren, kan ik taken efficiënt prioriteren en een uitstekende service voor al mijn tafels behouden.”

23. Welke methoden gebruikt u om te zorgen voor een nauwkeurige afhandeling van contant geld en het rapporteren van fooien?

Nauwkeurigheid en integriteit zijn essentiële eigenschappen voor een serveerster, vooral als het gaat om financiële transacties. Werkgevers willen weten dat u te vertrouwen bent met contant geld en zullen het bedrijfsbeleid volgen met betrekking tot fooien en het omgaan met contant geld. Het aantonen van uw vermogen om verantwoord en nauwkeurig met geld om te gaan, is een sleutelfactor bij het tonen van uw betrouwbaarheid en betrouwbaarheid als werknemer in de dienstverlenende sector.

Voorbeeld:“Om een ​​nauwkeurige geldverwerking te garanderen, tel ik altijd mijn kassalade aan het begin en einde van elke dienst om te controleren of deze correct in evenwicht is. Tijdens mijn dienst zorg ik ervoor dat ik het wisselgeld dat ik aan klanten teruggeef dubbel controleer om verschillen te voorkomen. Bij het verwerken van creditcardtransacties voer ik zorgvuldig de juiste bedragen en fooien in om fouten te voorkomen.

Voor het rapporteren van fooien houd ik een dagelijks logboek bij waarin ik alle contante en creditcardfooien noteer die ik tijdens mijn dienst heb ontvangen. Dit helpt me mijn inkomsten bij te houden en zorgt voor nauwkeurige rapportage voor belastingdoeleinden. Daarnaast volg ik het beleid van het restaurant met betrekking tot het delen van fooien met andere personeelsleden, zoals bussers of barmannen, om een ​​eerlijke verdeling te garanderen op basis van ons overeengekomen systeem.”

24. Hoe ga je om met een situatie waarin een klant te veel gedronken heeft?

Veiligheid, tact en professionaliteit zijn de sleutelwoorden bij het omgaan met klanten die te veel alcohol hebben gedronken. Interviewers stellen deze vraag om uw vermogen te beoordelen om met delicate situaties om te gaan, een comfortabele sfeer voor andere gasten te behouden en het welzijn van alle gasten te waarborgen. Uw reactie toont uw begrip van verantwoorde alcoholservice en toont uw vaardigheden op het gebied van communicatie en het oplossen van conflicten.

Voorbeeld:“Als serveerster is het belangrijk om prioriteit te geven aan de veiligheid en het welzijn van alle klanten. Als ik merk dat een klant te veel heeft gedronken, informeer ik eerst discreet mijn manager of leidinggevende over de situatie, zodat zij indien nodig kunnen bijsturen en ondersteunen. Vervolgens benader ik de klant op een beleefde en empathische manier, laat hem weten dat we bezorgd zijn om zijn welzijn en stel alternatieven voor, zoals niet-alcoholische dranken of voedselopties.

Als de klant erop staat meer alcohol te bestellen, zou ik dit met respect afwijzen en nogmaals onze zorg voor hun veiligheid herhalen. In het geval dat de situatie escaleert, vertrouw ik op mijn manager of beveiligingspersoneel om het op de juiste manier af te handelen. Gedurende het hele proces is het essentieel om professionaliteit te behouden en het comfort van andere gasten te waarborgen.”

25. Voel je je op je gemak in een snel veranderende omgeving met lange uren?

Als serveerster wordt van je verwacht dat je meerdere taken tegelijk uitvoert, je weg baant door een drukke restaurantvloer en je klanten een uitstekende service biedt. De fysieke eisen van deze baan kunnen behoorlijk belastend zijn, en het is van essentieel belang dat u zich op uw gemak voelt bij langdurig staan ​​en lopen. Werkgevers stellen deze vraag om ervoor te zorgen dat u de aard van de baan begrijpt en bereid bent om de snelle, fysiek veeleisende werkomgeving aan te kunnen die hoort bij het zijn van een serveerster.

Voorbeeld:“Absoluut, ik voel me comfortabel in een snel veranderende omgeving en begrijp hoe belangrijk het is om snel en efficiënt te kunnen aanpassen. In mijn vorige rol als serveerster in een druk restaurant, was ik verantwoordelijk voor het managen van meerdere tafels tijdens piekuren en het onderhouden van een uitstekende klantenservice. Deze ervaring heeft me geleerd taken te prioriteren, effectief te communiceren met zowel klanten als collega's en georganiseerd te blijven onder druk.

Bovendien erken ik dat lange uren op de been deel uitmaken van het werk, en ik heb strategieën ontwikkeld om mijn energieniveau tijdens mijn dienst op peil te houden. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik comfortabele schoenen draag, neem indien mogelijk korte pauzes en oefen een goede houding om vermoeidheid te minimaliseren. Deze gewoonten stellen me in staat om gefocust en attent te blijven op mijn verantwoordelijkheden, waardoor een positieve eetervaring voor onze gasten wordt gegarandeerd.”

26. Kunt u enige ervaring beschrijven die u heeft met het openen of sluiten van een restaurant?

De interviewer is op zoek naar tekenen dat u zelfgemotiveerd bent en in staat bent om uw tijd effectief te beheren. Het openen en sluiten van taken vereist organisatie en aandacht voor detail, dus het delen van uw ervaring met deze taken toont aan dat u in staat bent om de verantwoordelijkheden die bij de functie horen, aan te kunnen. Bovendien laat het zien dat je het belang begrijpt van het creëren van een gastvrije omgeving voor klanten en het onderhouden van een schone en goed georganiseerde werkruimte.

Voorbeeld:“Zeker, in mijn vorige rol als serveerster in een druk restaurant was ik vaak verantwoordelijk voor zowel openings- als sluitingswerkzaamheden. Tijdens de openingsdienst kwam ik vroeg om ervoor te zorgen dat de eetzaal schoon en goed georganiseerd was voordat de klanten arriveerden. Dit omvatte het dekken van tafels, het in voorraad houden van specerijen en ervoor zorgen dat alle benodigde keukengerei beschikbaar was. Daarnaast werkte ik samen met het keukenpersoneel om dagschotels en eventuele menuwijzigingen te bevestigen.

Voor afsluitende taken waren mijn verantwoordelijkheden het schoonmaken en opnieuw instellen van de eetzaal voor de volgende dag, wat inhield dat ik tafels afruimde, vloeren veegde en dweilde en voorraden aanvulde. Verder assisteerde ik bij het afstemmen van kassa's en het opstellen van eindedagrapportages voor het management. Deze ervaringen hebben me geleerd hoe belangrijk aandacht voor detail en timemanagement zijn als het gaat om het in stand houden van een goed lopende restaurantoperatie.”

27. Hoe ga je ermee om als een tafel vertrekt zonder de rekening te betalen?

Restauranteigenaren en -managers moeten weten dat hun personeel onverwachte situaties gracieus en professioneel aankan. Door deze vraag te stellen, willen ze uw probleemoplossende vaardigheden beoordelen, uw vermogen om kalm te blijven onder druk en uw begrip van hoe u de belangen van het bedrijf kunt beschermen en tegelijkertijd een positieve eetervaring voor andere klanten kunt behouden.

Voorbeeld:“Als ik geconfronteerd word met een situatie waarin een tafel vertrekt zonder de rekening te betalen, is mijn eerste stap om kalm te blijven en de dienstdoende manager te informeren. Ik begrijp dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om achter klanten aan te gaan of hen rechtstreeks te confronteren, aangezien dit de situatie zou kunnen escaleren en mij in gevaar zou kunnen brengen.

Zodra ik de manager heb geïnformeerd, werken we samen om alle beschikbare beveiligingsbeelden te bekijken en informatie over het incident te verzamelen. Dit helpt ons te identificeren of het een oprechte vergissing was of een opzettelijke diefstal. Als het een oprechte vergissing blijkt te zijn, kunnen we proberen contact op te nemen met de klant om het probleem in der minne op te lossen. In gevallen waarin het opzettelijk lijkt, zal de manager beslissen of hij de politie inschakelt of de zaak intern afhandelt. Uiteindelijk is mijn rol in dergelijke situaties om samen te werken met het management en alle nodige informatie te verstrekken, terwijl ik me blijf concentreren op het leveren van uitstekende service aan mijn andere tafels.”

28. Welke stappen neemt u om de netheid en hygiëne in de eetzaal te handhaven?

Situaties als deze stellen uw vermogen op de proef om delicate interpersoonlijke zaken aan te pakken en teamwerk aan te tonen. Als serveerster heb je contact met klanten, collega's en mogelijk zelfs met het management. Door deze vraag te stellen, wil de interviewer weten of je conflicten professioneel en effectief kunt aanpakken en oplossen, zonder de klantervaring in gevaar te brengen of spanning binnen het team te creëren.

Voorbeeld:“Ja, ik ben een situatie tegengekomen waarbij een klant klaagde over een ander personeelslid. In dat geval vond de klant dat de server onbeleefd en onoplettend was geweest. Mijn aanpak bij het afhandelen van deze klacht was om eerst goed te luisteren naar de zorgen van de klant en me in te leven in hun gevoelens. Ik verontschuldigde me namens het restaurant en verzekerde hen dat we dergelijke zaken serieus nemen.

Nadat ik de onmiddellijke behoeften van de klant had aangepakt en ervoor had gezorgd dat ze tevreden waren, informeerde ik mijn manager discreet over het probleem. Hierdoor kon de manager de situatie met de betrokken medewerker bespreken en de nodige coaching of training geven. Het is essentieel om binnen het team open te communiceren en tegelijkertijd de privacy van zowel de klant als de betrokken medewerker te respecteren.”

29. Beschrijf een tijd waarin u zich snel moest aanpassen aan een verandering op de werkvloer.

Verandering is onvermijdelijk op elke werkplek, en de foodservice-industrie vormt daarop geen uitzondering. Als serveerster kunt u met onverwachte situaties te maken krijgen, zoals wijzigingen in menu-items, personeelstekorten of nieuw beleid. Het vermogen om snel en effectief aan te passen is een belangrijke vaardigheid die werkgevers zoeken in kandidaten. Door deze vraag te stellen, willen interviewers begrijpen hoe u omgaat met verandering, uw probleemoplossende vaardigheden en uw vermogen om uitzonderlijke klantenservice te behouden bij onverwachte uitdagingen.

Voorbeeld:“Ik herinner me een bijzonder drukke avond in het restaurant toen we door onvoorziene omstandigheden een personeelstekort hadden. Onze manager liet ons weten dat twee van onze collega's zich ziek hadden gemeld en dat we de dinerdrukte met beperkt personeel zouden moeten beheren. Om me snel aan deze verandering aan te passen, nam ik extra verantwoordelijkheden op me buiten mijn toegewezen sectie, zoals het helpen van andere servers met hun tafels en het helpen van het keukenpersoneel bij het versnellen van bestellingen.

Gedurende de nacht onderhield ik een open communicatie met mijn teamgenoten en prioriteerde ik taken efficiënt om een ​​vlotte service voor onze gasten te garanderen. Ondanks de uitdagende situatie zijn we erin geslaagd om uitstekende klantenservice te bieden, en veel klanten complimenteerden ons teamwerk. Deze ervaring heeft me geleerd hoe belangrijk het is om flexibel en vindingrijk te zijn bij onverwachte veranderingen op de werkvloer.”

30. Waarom denk je dat je als serveerster uitstekend bij ons restaurant zou passen?

Restaurants zijn op zoek naar servers die hun klanten een uitzonderlijke eetervaring kunnen bieden. Door deze vraag te stellen, wil de interviewer weten of u over de vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en houding beschikt die passen bij hun merk, servicestandaarden en de unieke sfeer van hun vestiging. Ze zoeken iemand die goed onder druk kan werken, kan multitasken en een positieve eetervaring voor hun gasten kan creëren.

Voorbeeld:“Ik denk dat ik als serveerster uitstekend geschikt zou zijn voor uw restaurant vanwege mijn sterke interpersoonlijke vaardigheden en passie voor het leveren van uitzonderlijke klantenservice. Mijn eerdere ervaring in de horeca heeft me geleerd hoe ik effectief met klanten kan communiceren, op hun behoeften kan anticiperen en problemen kan oplossen die zich tijdens hun eetervaring kunnen voordoen.

Bovendien ben ik zeer flexibel en kan ik snel nieuwe menu-items, specials en procedures leren, zodat ik gasten nauwkeurige informatie en aanbevelingen kan geven. Ik begrijp het belang van teamwerk in een restaurantomgeving en heb me altijd ingezet om mijn collega's te ondersteunen bij het creëren van een naadloze en plezierige ervaring voor onze klanten. Met deze kwaliteiten ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan de reputatie van uw restaurant op het gebied van uitstekende service en onvergetelijke eetervaringen.”

FAQs

Wat moet je zeggen in de bediening? ›

Je verwelkomt ze - je heet ze welkom. - Goedenavond. - We willen graag iets eten, zal de klant zeggen. "We zijn met zijn vieren." Of: "Een tafeltje voor twee graag.

Wat moet je doen als je in de bediening werkt? ›

Wat doet een medewerker bediening?
 • Gastvrij ontvangen van gasten.
 • Opnemen van de bestellingen.
 • Serveren van drankjes en gerechten aan gasten.
 • Klaarmaken van tafels.
 • Verzorgen van mise en place (bijvoorbeeld garneren of bouillon trekken)
 • Verschaffen van informatie met betrekking tot het menu of andere zaken.

Hoe bedien je iemand? ›

 1. Maak contact met je gasten. Je topprioriteit tijdens het bedienen is het creëren van een fantastische eetervaring voor je gasten. ...
 2. Upsell op basis van je persoonlijke ervaring. ...
 3. Doe geen aannames. ...
 4. Wees efficiënt. ...
 5. Ga slim om met gasten die blijven 'plakken'
Sep 22, 2020

Is werken in de bediening moeilijk? ›

Zoals we al eerder zeiden, een baan in de bediening is heel erg leuk. Voor 95% van de tijd hoef je er waarschijnlijk geen enkele moeite voor te doen om vriendelijk en beleefd te zijn. Maar het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met vervelende gasten.

Wat kan ik vragen in de horeca? ›

Je kunt ons bereiken via 0348 48 94 89 en info@khn.nl.
 1. 1 Welke diploma's heb ik nodig? ...
 2. 2 Welke vergunningen heb ik nodig? ...
 3. 3 Waar kan ik terecht voor advies? ...
 4. 4 Hoe kan ik mijn zaak het beste financieren? ...
 5. 5 Welke verplichtingen zijn er als ik alcohol ga schenken? ...
 6. 6 Waar moet ik aan voldoen als ik voedsel ga bereiden?

Hoe roep je de serveerster? ›

Is de bediening mannelijk, zegt men 'ober'. Tegen een serveerster 'mevrouw'. Maar het roepen van personeel gaat eigenlijk ook al te ver.

Hoe noem je iemand die in de bediening werkt? ›

Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.

Welke leeftijd mag je in de bediening? ›

Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.

Hoeveel verdient bediening per uur? ›

Ontdek het gemiddelde salaris als Medewerker Bediening

Hoeveel verdient een Medewerker bediening in Nederland? Het gemiddelde medewerker bediening salaris in Nederland is € 24.375 per jaar of € 12,50 per uur.

Hoe zorg je voor meer fooi? ›

Tip 1: Wees een expert
 1. Tip 2: Durf vragen te stellen. Stel vragen aan de gast en breng het gesprek op gang. ...
 2. Tip 3: Stel jezelf voor. Uit onderzoek blijkt dat jezelf voorstellen aan je gast zorgt voor 53% meer kans op een hogere fooi. ...
 3. Tip 4: Geef aandacht en wees attent. ...
 4. Tip 5: Herhaal de bestelling.
Oct 1, 2018

Hoe serveer je eten? ›

De kelner komt met de plateaus uit de keuken. De schotel wordt links van de gast gehouden, en de kelner serveert rechtstreeks op het warme bord van de gast.

Waarom wil je werken in de horeca? ›

Veel jongeren denken dat werken in de horeca alleen bedienen is, maar dat is zeker niet waar. Het werken in de horeca is zeer divers met veel verschillende taken. Je moet snel kunnen schakelen, veel kunnen onthouden en gastvrij zijn. Als je dit allemaal kunt, is het inspelen op de gast een goede eigenschap van jou!

Wat verdient een eerste medewerker bediening? ›

Check je salaris!

Een maandloon voor beginnende Kelners varieert van € 662 tot € 1.782. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 800 en € 2.073 per maand liggen.

Wat moet je zeggen als ober? ›

Wat is jouw favoriete gerecht? Op deze vraag is het beste voor de ober om op een natuurlijke en eerlijke manier te reageren en zijn favoriete gerechten of dranken te beschrijven, omdat het aangeeft dat hij ook maar een mens is en dat hij ook van het eten in een restaurant geniet.

Hoe noem je iemand in de bediening? ›

Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.

Hoeveel verdient iemand in de bediening? ›

Een Medewerker Bediening in Nederland verdient gemiddeld € 2.155 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.835 (laag) tot € 2.480 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Wat is een eerste medewerker bediening? ›

De 1e Medewerker bediening is belast met de directe leiding van het team van medewerkers van een wijk. Hij verricht, met uitzondering van de beleidsgerichte taken, dezelfde taken en werkzaamheden als de Chef-bediening1.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 28/10/2023

Views: 5713

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.