Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (2023)

Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (1)

Feedback over videoadvertenties

Video: Buffalo Bills-speler Damar Hamlin zakt in elkaar tijdens wedstrijd

00:53 - Bron:CNN

CNN

Voor veel spelers is Buffalo Bills veiligheidDamar Hamlin's medische noodsituatie op het veldop maandag was de eerste keer dat ze getuige waren van zo'n ernstig gezondheidsincident.

Toch is de geschiedenis van het profvoetbal geen onbekende voor dergelijke crises.

Sinds het begin is voetbal een gevaarlijke sport geweest. Tussen 1900 en 1905 stierven minstens 45 spelers aan voetbalblessuresDe Washington Post. Gedeeltelijk aangespoord door president Teddy Roosevelt, keurde het voetbal belangrijke veranderingen in de sport goed om het aantal blessures en sterfgevallen te verminderen, waaronder devergoeding van de voorwaartse pas.

Lees verder

 • Wie is Damar Hamlin?
 • Live-updates
 • Een tijdlijn van de reactie van de NFL
 • Wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt
 • Sportwereld stuurt steunbetuigingen
 • Hamlin's speelgoedactie brengt miljoenen op
 • De ineenstorting van Hamlin veroorzaakte een storing in ESPN
 • De sport heeft zich sindsdien radicaal ontwikkeld tot een miljardenindustrie met aanzienlijke vullingen, helmen en veiligheidsprotocollen - maar in de kern blijft het een sport waarin volwassen mannen op volle snelheid tegen elkaar botsen.

  Spelers zijn eerder overleden, verlamd geraakt of hebben levensbedreigende verwondingen opgelopen onder de felle lichten van de sport. Hier is een blik op enkele van de meest prominente medische noodsituaties in de moderne geschiedenis van het profvoetbal, van de dwarslaesie van Ryan Shazier in 2017 tot de verlammende treffer van ontvanger Darryl Stingley in 1978.

  Ryan Shazier

  Linebacker Ryan Shazier van Pittsburgh Steelers liep in december 2017 een dwarslaesie op die zijn carrière beëindigde tijdens een tackle in een 'Monday Night Football'-wedstrijd.

  In het eerste kwart maakte de linebacker van de Pro Bowl een routinematige tackle en viel toen en reikte naar zijn rug. Minutenlang op de grond, spande en bewoog hij zijn armen, maar zijn benen bewogen niet. Shazier werd uiteindelijk op een bord geplaatst, van het veld gereden en naar het ziekenhuis gebracht.

  Doktoren voerden dagen later een spinale stabilisatieoperatie uit,kondigde het team aan. De blessure maakte een einde aan zijn carrière en raakte gedeeltelijk verlamd, maar hij leerde opnieuw lopen in de ontwenningskliniek en laterschreef een boek over zijn herstelgenaamd "Walking Miracle: hoe geloof, positief denken en passie voor voetbal me terugbrachten van verlamming ... en me hielpen een doel te vinden."

  "Zoals ik ernaar kijk, heeft God ons hier allemaal met een doel geplaatst", zei Shazier in 2020 bij de aankondiging van zijn officiële pensionering. "Twintig jaar lang liet hij me voetballen, en nu is het tijd voor mij om te doen wat hij wil dat ik doe. Ik ga even afstand nemen van het spel en kijken wat het leven nog meer te bieden heeft.”

  Kevin Everett

  Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (2)

  Kevin Everett wordt verzorgd op het veld op 9 september 2007.

  In een wedstrijd op 9 september 2007,Rekeningen sluiten Kevin Everett strak afmaakte een tackle bij een aftrapretour in de tweede helft en viel roerloos op de grond met een ernstige dwarslaesie.

  Everett lag 15 minuten op de grond terwijl teammedici werkten om hem te stabiliseren, werd vervolgens op een brancard gelegd, in een ambulance gelegd en naar een nabijgelegen ziekenhuis gereden voor een spoedoperatie. Daarna werd het spel hervat.

  Het ruggenmerg van de 25-jarige werd bijna doorgesneden door de klap, waardoor zijn carrière ten einde kwam en hij verlamd raakte. Maar maanden later liep hij weer, een resultaat dat mogelijk verband hield met het snelle gebruik van een doktorenexperimentele behandeling met koudetherapie.

  In een interview uit 2012 met deBuffalo Bills-website, zei Everett dat de hit zijn carrière beëindigde, maar niet zijn liefde voor het spel.

  "Soms betrap ik mezelf erop dat ik achterover in mijn stoel lig met mijn ogen stijf dicht terwijl ik aan spelen denk", zei hij. “Het is iets waar ik nog niet helemaal overheen kan komen, vooral als ik naar voetbal kijk. Ik probeerde het in het begin hard te blokkeren, maar het wordt nu sterker. Ik blokkeerde het hele 'niet meer kunnen spelen', maar ik zie het en ik denk er gewoon weer over na. Ik ben nog steeds erg verliefd op het spel.”

  Korey Stringer

  De meest recente dood door een voetbalgerelateerd probleem kwam niet in een wedstrijd maar op het oefenveld, terwijl teams zich voorbereidden op het NFL-seizoen.

  In augustus 2001 stierf de 27-jarige Korey Stringer, aanvallende uitrusting van Minnesota Vikings Pro Bowl, aan een hitteberoerte tijdens een verstikkend hete trainingskamp.

  Volgens een ESPN-artikel uit 2021 dat terugkijkt op de aflevering, Stringer vertoonde tekenen van angst en werd in een trailer met airconditioning gebracht om te herstellen, maar de trainers behandelden hem niet voor een zonnesteek. Hij reageerde niet meer en werd naar een ziekenhuis gebracht, maar stierf ongeveer 13 uur later aan meervoudig orgaanfalen.

  Zijn dood zette de NFL ertoe aan protocollen te ontwikkelen voor de behandeling van een zonnesteek en leidde tot de oprichting van deKorey Stringer Instituut in 2010dat bestudeert en werkt met groepen om de kwestie van het voorkomen van plotselinge sterfgevallen door atleten aan te pakken.

  Reggie Brown

  Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (3)

  Leden van de New York Jets knielen in een cirkel en bidden terwijl Detroit Lions linebacker Reggie Brown op 21 december 1997 in een ambulance wordt afgevoerd.

  In de laatste wedstrijd van het seizoen 1997 liep de toen 23-jarige Detroit Lions-linebacker Reggie Brown een ernstige dwarslaesie op na een routinematige tackle in het vierde kwartaal.

  "Brown lag 17 minuten roerloos op de grasmat",The New York Times schreef destijds. "Hij was gestopt met ademen en was blauw en paars geworden."

  Trainers en doktoren voerden reanimatie uit en Brown werd op een bord, op een brancard en in een ambulance geplaatst, volgens een artikel uit 2017 inhet Detroit-nieuws.

  De spelers hergroepeerden zich en het spel werd hervat.

  In het ziekenhuis voerden doktoren een operatie uit om zijn ruggenmerg te stabiliseren, meldde het nieuws. Hij overleefde het, maar de blessure maakte een einde aan zijn spelerscarrière en hij moest opnieuw leren lopen in een ontwenningskliniek. Hij vertelde de outlet dat hij nog steeds pijn en gevoelloosheid had van de blessure.

  "Mijn blessure was zo'n buitenissige gebeurtenis, een buitenissig ongeluk,"zei hij in 2017. "Ik maak me meer zorgen over autorijden in Houston dan over voetballen. Daar word ik dagelijks mee geconfronteerd.”

  Dennis Byrd

  New York Jets verdedigingslijnwachter Dennis Byrd, toen 26, raakte gedeeltelijk verlamd door een treffer in een wedstrijd op 29 november 1992.

  In het derde kwart botste hij tegen de borst van een teamgenoot en liep hij een dwarslaesie op. Trainers haastten zich om hem te behandelen en hij werd van het veld afgevoerd, waarna de wedstrijd werd hervat.

  Na maanden van revalidatie leerde Byrd weer lopen, maar de blessure maakte een einde aan zijn voetbalcarrière. Hij werd een motiverende spreker en auteur van het boek “Sta op en loop: The Trial and Triumph of Dennis Byrd”, waar ook een tv-film van werd gemaakt, over zijn herstel van de blessure.

  In eenInterview uit 2012 met de Jets-website, zei hij dat hij nog steeds problemen had als gevolg van de treffer op het veld.

  “Met een dwarslaesie zijn er momenten dat het erg frustrerend is en de vooruitgang pijnlijk traag kan lijken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, word ik steeds beter met sensaties, kracht, uithoudingsvermogen en al die dingen. Met een blessure die ik 20 jaar geleden had, zijn er nog steeds bemoedigende tekenen van herstel, dus het is een goede zaak”, zei hij.

  Byrd is overleden2016 bij een auto-ongeluk.

  Mike Utley

  Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (4)

  Mike Utley van de Detroit Lions is gestabiliseerd na het raken van de grasmat in een wedstrijd van 1991.

  Detroit Lions-bewaker Mike Utley raakte vanaf de borst verlamd nadat hij in het vierde kwartaal van een wedstrijd in 1991 met zijn hoofd op het kunstgras was gestoten, waarbij hij zijn 6e en 7e halswervel brak.

  Terwijl hij op de grond lag, kon hij zijn armen bewegen en flitste hij een duim omhoog naar de menigte. Hij werd vervolgens op een brancard gelegd en van het veld gehaald, waarna de wedstrijd werd hervat.

  Het duim omhoog gebaar werd het symbool van deStichting Mike Utley, die werkt aan het vinden van een remedie tegen verlamming.

  “Veel mensen zullen wachten op een geneesmiddel, en ze zijn geslaagd. Ik zal leven voor een,”Utley vertelde ClickOnDetroit in 2021. “Ik had een doel, en dat heb ik nog steeds, om op een dag van Ford Field af te lopen. Het duurt alleen wat langer dan ik had verwacht.”

  Chuck Hughes

  Lions wide receiver Chuck Hughes blijft de enige NFL-speler die sterft op het veld tijdens een wedstrijd.

  In het vierde kwart van een wedstrijd op 24 oktober 1971 zakte de 28-jarige Hughes in elkaar op het veld toen hij terugkeerde naar de groep voor een nieuwe wedstrijd.

  "Dick Butkus, linebacker uit Chicago, was de eerste die hem bereikte en riep vanaf de zijlijn om de dokters van de Lions,"The New York Times schreef destijds. “De verbluffende ontwikkeling zorgde ervoor dat de spelers van Lions in tranen uit de teamkleedkamer kwamen. Sommigen mompelden: 'Hij is dood, hij is dood.'"

  Teamartsen en trainers haastten zich om hem te reanimeren en reanimeren, waarna hij in een ambulance werd gebracht en naar een ziekenhuis werd gebracht. Hij werd kort daarna dood verklaard in het ziekenhuis.

  De doodsoorzaak was vastbesloten een bloedstolsel te zijn dat vast kwam te zitten in een verharde slagader in zijn hart, wat een fatale hartaanval veroorzaakte,volgens de Detroit Free Press.

  Darryl Stingly

  Damar Hamlin en de moeilijke geschiedenis van medische noodgevallen op het veld | CNN (5)

  Jack Tatum van de Oakland Raiders, links, raakt New England Patriots-ontvanger Darryl Stingley, waardoor hij verlamd raakt, in een wedstrijd in het voorseizoen van augustus 1978.

  Darryl Stingley, de brede ontvanger van de New England Patriots, raakte verlamd door een brute treffer tijdens een oefenwedstrijd in het voorseizoen in 1978.

  Bij een pass-play over het midden werd Stingley verpletterd door Oakland Raiders-veiligheid Jack Tatum, een notoir harde verdedigende speler.

  Stingley stortte door de treffer in een hoop op de grond, wat een gebroken wervel en een dwarslaesie veroorzaakte. Hij herwon enig gebruik van zijn armen, maar was de rest van zijn leven rolstoelgebonden.

  De treffer was destijds legaal, maar symboliseerde de brutaliteit van de sport en legde de basis voor het uitbreiden van de bescherming voor brede ontvangers die over het midden van het veld liepen. De NFL bestraft nu treffers op het hoofd of de nek van een 'weerloze ontvanger'.

  Stingleystierf in 2007 op 55-jarige leeftijd. Zijn quadriplegie en dwarslaesie hebben bijgedragen aan zijn dood, zei de keuringsarts,volgens ESPN.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Frankie Dare

  Last Updated: 04/12/2023

  Views: 5771

  Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

  Reviews: 80% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Frankie Dare

  Birthday: 2000-01-27

  Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

  Phone: +3769542039359

  Job: Sales Manager

  Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

  Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.