Hoe u een podcast start en geld verdient in 2023 (2023)

Als je geïnteresseerd bent in het starten van een podcast, maar niet weet waar je moet beginnen, kun je met de volgende stappen succes boeken.

1. Definieer uw niche of onderwerp

Het beperken van een onderwerp of niche lijkt misschien beperkend, maar als je dit doet, kun je je inhoud beter focussen en op de lange termijn een publiek opbouwen. Het zal u ook helpen om vertrouwen op te bouwen en u definitief te profileren als een materiedeskundige.

Kies een onderwerp dat breed genoeg is waar je redelijkerwijs meerdere afleveringen, seizoenen, enz. over kunt praten, maar specifiek genoeg om een ​​bepaald type persoon of demografie aan te trekken.

Onderzoek bestaande podcasts

Voordat je een duik neemt in het opnemen van je eerste aflevering, is het een slimme zet om een ​​beetje te graven om te zien of er andere podcasts zijn die vergelijkbaar zijn.

Het kan zijn dat er weinig tot geen podcasts zijn over het door u geselecteerde onderwerp, of dat uw niche al behoorlijk druk is. Zelfs als het de laatste is, kan het doen van je onderzoek je helpen erachter te komen hoe je je podcast kunt positioneren op een manier die je onderscheidt.

Kies uw formaat en cadans

Je podcast kan een solo-act of een groepsact zijn - de keuze is aan jou. Als u uw podcast samen met iemand anders wilt hosten, moet u coördineren hoe u dit effectief kunt doen. Evenzo, als je gasten in je show wilt interviewen, moet je misschien eerst wat outreach doen.

Je cadans is je publicatieschema, d.w.z. hoe vaak ga je een nieuwe aflevering uitbrengen. Sommige podcasts brengen elke dag nieuwe afleveringen uit, terwijl andere tweewekelijks afleveringen uitbrengen. U moet de beste cadans voor uw schema bepalen. Door vast te houden aan de cadans die je hebt ingesteld, bouw je vertrouwen en vertrouwdheid op met je toekomstige publiek.

Definieer uw publiek

Misschien wel de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden voordat je je podcast maakt, is: voor wie is deze podcast bedoeld? Als u een ideale luisteraar in gedachten heeft, kunt u inhoud maken die zowel waardevol als relevant is. Probeer basisinformatie over uw ideale luisteraar vast te stellen, zoals:

(Video) De SNELSTE Manier Om Online Geld Te Verdienen Als Beginner in 2023

 • Hoe oud zijn zij?
 • Waar wonen ze?
 • Wat doen ze voor werk?
 • Welke vormen van media consumeren ze al?
 • Luisteren ze al naar podcasts?
 • Wat doen ze in hun vrije tijd?
 • Met welke problemen worden zij vaak geconfronteerd?
 • Waar zouden ze meer van willen weten?

2. Bouw aan uw merk en online aanwezigheid

Het benoemen van je podcast is een enorm belangrijke stap. U wilt dat de naam van uw podcast verband houdt met uw onderwerp of gelijkenis, maar ook slim of gedenkwaardig is. Vermijd het gebruik van het woord 'Podcast' in de naam van je show - het is overbodig en neemt waardevolle karakterruimte in beslag.

Over tekenruimte gesproken, houd rekening met de totale lengte van uw titel. Langer betekent niet noodzakelijkerwijs beter. Sterker nog, eenstudie door Pacific Contentontdekte dat de meeste podcasttitels 29 tekens of minder bevatten.

Naast een titel moet u tijd besteden aan het maken van uw merkelementen. Branding-elementen omvatten de albumhoes, het kleurenpalet en elk aangepast ontwerp of audiowerk van je show.

Je kunt je albumhoes zelf ontwerpen met een gratis ontwerptool zoals Canva, of een professionele grafisch ontwerper inhuren om je te helpen precies vast te leggen wat je zoekt.

Voor aangepaste audiogeluiden, zoals intro- of outromuziek, kun je samenwerken met een professionele muzikant of studio. Anders kunt u geluiden vinden die passen bij uw stijl en sfeer uit een royaltyvrije muziekbibliotheek.

Maak een website of RSS-feed voor uw podcast

Nu je een of twee afleveringen van je show hebt opgenomen, moet je deze toegankelijk maken. Een manier om dit te doen is omeen website makenvoor je podcast. U kunt een website bouwen met behulp van gratis of betaalde tools, maar we raden u aan om voor betaalde tools te kiezen als u weet dat u meer aanpassingsmogelijkheden en een professionele uitstraling wilt hebben. Op uw website kunt u downloadlinks hosten of uw afleveringen insluiten zodat anderen kunnen luisteren en ervan kunnen genieten.

Een andere optie is om een ​​RSS-feed te maken met behulp van een podcast-specifieke hostingsite (zoals Anchor of BuzzsSprout) in plaats van een traditionele webhost (zoals WordPress of Wix). De term 'RSS-feed' doet misschien een belletje rinkelen als je blogde in de begindagen van iInternet. Moderne podcast-distributiesoftware vertrouwt nog steeds uitsluitend op RSS-feeds, maar u hoeft geen volledige website te hebben om uw podcast in te dienen bij Apple, Spotify of andere mappen.

Er zijn veel bedrijven die je podcast hosten en gratis of tegen een lage prijs een RSS-feed voor je maken. Het enige dat u hoeft te doen, is uw afleveringen en basisinformatie uploaden, en u heeft een RSS-feed die u vervolgens kunt gebruiken om naar podcast-directories te verzenden.

(Video) Zo Kun Je €500 PER DAG Verdienen Met YOUTUBE, Zonder Jezelf Te Filmen!

Creëer sociale mediaprofielen

Als u een podcast start, wilt u meestal sociale media-profielen maken met de naam van uw podcast. Hoewel het misschien aantrekkelijk is om een ​​profiel aan te maken op een aantal verschillende platformen, is het de moeite waard om te overwegen welke jouw publiek het meest gebruikt en je daarop te concentreren. Dit komt omdat sociale media een geweldige marketingkans kunnen bieden, maar alleen als u deze ook daadwerkelijk gebruikt.

Een account instellen met een podcastplatform (d.w.z. Spotify)

Deze stap is optioneel, maar wordt ten zeerste aanbevolen als u zoveel mogelijk luisteraars wilt bereiken. Om uw podcast beter vindbaar te maken, kunt u deze indienen bij een directory. De meeste grote mappen vertrouwen op de RSS-feed van je podcast om de legitimiteit en eigendom ervan te verifiëren. Daarom moet je ervoor zorgen dat je er van tevoren een hebt.

Enkele van de meest populaire podcast-directories die de moeite waard zijn om in te dienen, zijn:

 • Apple (voorheen iTunes)
 • Spotify
 • Stikster
 • Hoorbaar
 • Google-podcasts
 • iHeartRadio

Nadat uw podcast met succes is geüpload naar een map, kan iedereen die de map gebruikt uw podcast vinden als ze ernaar zoeken op titel of trefwoorden.

3. Bronopnameapparatuur en bewerkingssoftware

Het is zeer waarschijnlijk dat je audio kunt opnemen met de computer, tablet of telefoon die je al hebt. Voor een beter, helderder geluid raden de meeste podcasters echter aan om te investeren in een aparte podcastmicrofoon. Podcast-microfoons kunnen zo laag als $ 20 tot wel $ 10.000 kosten.

U hoeft niet te betalen voor software voor het bewerken van podcasts als u dat niet wilt of kunt. GarageBand is een geweldige gratis optie als je een Apple-apparaat hebt, net als Audacity, dat gratis is op elk apparaat. Anders kunt u investeren in geavanceerdere premiumsoftware zoals Adobe Audition, Logic Pro X of Hindenburg Journalist.

Als je je niet op je gemak voelt of geen interesse hebt in het bewerken van je podcast, besteed het dan uit aan een freelancer. Je kunt een freelance podcast-editor vinden om mee te werken via sites zoals Fiverr, Upwork, Craigslist of Facebook.

4. Neem je eerste podcast op en bewerk deze

Zodra je je apparatuur hebt vastgespijkerd, ben je klaar om op te nemen. Sommige podcasters schrijven van tevoren scripts zodat ze van tevoren weten wat ze moeten zeggen, terwijl anderen het doen. De keuze is aan jou.

(Video) 17-jarige Verdient €150.000,- In Een Maand

Zelfs als je een script schrijft, zul je waarschijnlijk pauzes moeten nemen, pauzeren, opnieuw opnemen en/of je audio moeten bewerken om een ​​definitieve, gepolijste versie te produceren. Zoals met al het andere, hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Podcasting is een vaardigheid op zich die tijd en oefening kost om snel te doen.

Geef je afleveringstitels een naam

Elke aflevering die u opneemt, moet een unieke naam hebben. De titels van je afleveringen moeten nauwkeurig beschrijven waar de aflevering over gaat en, indien van toepassing, wie de gastspreker in de aflevering is.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om slimme of geestige namen voor je afleveringen te bedenken, is het strategischer om je afleveringen een toepasselijke en nauwkeurige naam te geven. Dit komt de SEO van je podcast ten goede, wat betekent dat het voor luisteraars gemakkelijker wordt om je podcast te ontdekken in zoekmachines of in podcast-directories.

Maak een boeiende showbeschrijving en afleveringsbeschrijvingen

Om potentiële luisteraars te vertellen waar je show over gaat, moet je een algemene samenvatting en beschrijvingen voor elk van je afleveringen schrijven. Wees voor uw algemene samenvatting zo duidelijk en beknopt mogelijk bij het beantwoorden van deze basisvragen:

 • Waar gaat je podcast over?
 • Voor wie is je podcast?
 • Wat kunnen luisteraars verwachten te horen?
 • Waarom zouden mensen naar je podcast moeten luisteren? Wat hebben ze aan luisteren?
 • Hoe vaak/wanneer brengen jullie nieuwe afleveringen uit?
 • Hoe/waar kunnen mensen met je in contact komen, behalve door naar je podcast te luisteren?

Je afleveringsbeschrijvingen moeten net zo beknopt zijn, maar je hebt de mogelijkheid om relevante links in te voegen naar bronnen, producten of iets anders waar je het over hebt.

Dien uw aflevering in bij Directories

Zodra je je podcast klaar hebt om te gebruiken, is de volgende stap het indienen (of uploaden) ervan naar je podcastplatforms naar keuze.

5. Promoot uw podcast

Zodra je podcast ontdekt en gedownload kan worden, is het tijd om het bekend te maken. U kunt een basisbenadering kiezen, zoals directe links naar uw goede vrienden en familie sturen, een betaalde advertentiecampagne op sociale media maken of iets daartussenin - de keuze is aan u.

Een populaire methode om je podcast te publiceren is via sociale mediakanalen zoals Instagram, Twitter, Facebook en TikTok. Als je al een vaste aanhang hebt op sociale media, kun je je bestaande accounts gebruiken om je podcast te promoten. Zo niet, dan kun je nieuwe accounts aanmaken met als enig doel de podcast te promoten en contact te maken met je community.

(Video) Nieuw Geld over AI, Marketing en Online Geld Verdienen

Advertentie

Start vandaag nog een LLC online met ZenBusiness

Klik op de onderstaande staat om aan de slag te gaan.

Begin nu

FAQs

Hoeveel geld verdien je met een podcast? ›

Verdienen podcasts geld? Natuurlijk doen ze dat! Grote namen krijgen grote hoeveelheden luisteraars en grote hoeveelheden advertentie-inkomsten terug. Volgens AdvertiseCast zijn de gemiddelde tarieven voor 30 seconden CPM (kosten per 1K luisteraar) $18, terwijl 60 seconden CPM $25 zijn.

Kan je zomaar een podcast beginnen? ›

Iedereen kan een podcast maken door minimaal de volgende stappen uit te voeren: Een concept bedenken (onderwerp, naam, format en duur van elke aflevering). Beeldmateriaal ontwerpen en een beschrijving maken om je podcast in de markt te zetten. Audiobestanden opnemen en bewerken (bijvoorbeeld mp3's).

Hoe lang duurt het maken van een podcast? ›

Een podcast van 10 minuten is meestal ook echt gemaakt in 10 tot 15 minuten en kan dan vaak dezelfde week (of zelfs dag) nog online staan! Ben je benieuwd naar onze mogelijkheden?

Hoe kan je een podcast op Spotify zetten? ›

Het enige wat je hoeft te doen is je podcast uploaden naar PodcastFeed. Wij doen de hosting, zetten je bestanden om naar het juiste format, maken automatisch een foutloze en complete RSS feed aan, maken automatisch een website aan met je podcast (inclusief deelbare speler).

Kan je leven van een podcast? ›

Je kunt je podcast zien als een groeiversneller waarmee niet alleen je bedrijf groeit, maar waarin je ook nog eens steeds meer werkt met ideale klanten, zodat je je passie en purpose met elkaar verbindt en impact maakt als ondernemer.

Hoeveel levert een podcast op? ›

Een hostread levert gemiddeld 1000 euro extra op. Een populaire podcast kan al gauw rekenen op 50.000 luisteraars. Kortom, dat is toch mooi 3250 euro per aflevering. Het verschilt per podcast hoeveel procent daarvan naar de maker gaat en hoeveel naar de eventuele producent.

Is een podcast maken gratis? ›

Een ander antwoord op de vraag of podcasts gratis zijn, is: 'Nee, natuurlijk niet'. Want een podcast maken kost tijd, en dus geld. De apparatuur die je ervoor nodig hebt, kost ook geld.

Welke spullen heb je nodig voor het maken van een podcast? ›

Om een podcast te maken heb je audio-opnameapparatuur nodig. Met een smartphone kan je natuurlijk geluid opnemen, maar de kwaliteit zal vaak te wensen overlaten. Daarom maak je best gebruik van gespecialiseerd materiaal zoals een goede microfoon en audiorecorder.

Waar moet een goede podcast aan voldoen? ›

Voor de meeste podcasts is een (radio)studio dus de beste opnameplek, zonder omgevingsgeluid of echo's. Houd je een gesprek of interview met meerdere mensen, zorg dan dat iedereen een eigen microfoon heeft. Bij voorkeur neem je elke microfoon afzonderlijk op, op een los spoor.

Hoeveel luisteraars heeft een podcast? ›

Populariteit podcast luisteren stabiliseert: 6,5 miljoen luisteraars in Nederland. Podcasts zijn en blijven populair in Nederland. Bijna de helft van alle Nederlanders (18 jaar en ouder) luistert wel eens naar een podcast (46%); dit komt neer op zo'n 6,5 miljoen Nederlanders.

Waarom zou je een podcast maken? ›

Een podcast geeft jouw bedrijf de mogelijkheid om jouw unieke boodschap op een persoonlijke en waardevolle manier te verspreiden. Je kunt met podcasten helemaal zelf invullen hoe jouw boodschap gehoord gaat worden. Bijvoorbeeld door het interviewen van gasten of het beantwoorden van vragen van luisteraars.

Hoe noem je iemand die een podcast maakt? ›

betekenis & definitie. iemand die een podcast maakt en uitzendt.

Hoeveel kost een podcast op Spotify zetten? ›

Sinds kort kunnen podcastmakers abonnementen in Spotify aanbieden. Voor een bedrag van tussen de 0,99 en 3,99 euro per maand krijgen luisteraars toegang tot extra afleveringen en andere extra's. Het is aan podcastmakers of ze abonnementen aanbieden: dit is dus niet per se het geval.

Kan iedereen een podcast maken? ›

Ik ken inmiddels meer mensen die wél een podcast maken, dan mensen die geen podcast maken. Want het mooie van een podcast is dat iedereen het kan maken. Het probleem van een podcast is dat iedereen het kan maken. Oftewel: denk na of datgene wat je wilt maken ook echt interessant is voor anderen om naar te luisteren.

Waar publiceer ik mijn podcast? ›

Waar moet ik mijn Podcast publiceren? Apple PodcastsSpotify, en Google Podcasts zijn de "grote 3" diensten waarmee je moet beginnen.

Hoeveel verdien je met een Spotify podcast? ›

Spotify betaalt gemiddeld tussen de €0,003 en €0,004 per stream. Voor 1.000 streams ontvang je dus gemiddeld 3 tot 4 euro. 100.000 streams leveren je ongeveer 300 tot 400 euro op.

Wat verdien je aan een podcast op Podimo? ›

Zodra Premium leden naar jouw podcast luisteren, verdien je 50% van de door hen op jouw podcast gegenereerde omzet. Dit is puur additionele omzet - dat wil zeggen dat je verder niets hoeft aan te passen aan jouw huidige distributie- of verdienmodel.

Wat verdien je per stream? ›

Vergelijking royalties met andere streamingdiensten
StreamingdienstGemiddelde betaling per stream (in 2021)Gemiddelde betaling per 1000 streams
Spotify€0,0037€3,70
Apple Music€0,0067€6,70
Tidal€0,011€11
Deezer€0,0055€5,50
3 more rows
Oct 14, 2021

Hoeveel verdient Zelfspodcast? ›

Sander Schimmelpenninck verdient met zijn podcast De Zelfspodcast maar liefst 300.000 euro per jaar. Hij moet dat bedrag dan nog wel delen met sidekick Jaap Reesema en de producer. Dat heeft de Quote-beroemdheid gezegd op BNR Nieuwsradio.

Videos

1. Dit bepaalt je succes. Hoe krijg je een positieve mindset? Hoe word je succesvol?
(Michael Pilarczyk)
2. Michael Pilarczyk Is EINDELIJK EERLIJK Over RIJK Worden
(Lotgenoten Podcast)
3. Hoe Start Je Een AirBNB Bedrijf | Nikki Koppedraaijer
(Lotgenoten Podcast)
4. Hoe werkt Dropshipping in 2023 (voor beginners)
(Joshua Kaats)
5. Hoe Werkt Dropshipping In 2023? (A-Z Tutorial)
(Thomas v/d Leck)
6. We Asked People in Munich How Much They Earn | Easy German 499
(Easy German)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 25/06/2023

Views: 6098

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.