Russland presser invasjonen til utkanten av ukrainsk hovedstad (2023)

KYIV, Ukraina (AP)-Russland presset sin invasjon av Ukraina til utkanten av hovedstaden fredag etter å ha sluppet løs luftangrep på byer og militærbaser og sendt inn tropper og stridsvogner fra tre sider i et angrep som kan omskrive den globale krigssikkerheten etter den kalde krigenrekkefølge.

Eksplosjoner hørtes ut før daggry i Kyiv da vestlige ledere planla et nødmøte og Ukrainas president ba om internasjonal hjelp.Eksplosjonens natur var ikke umiddelbart klar, men sprengningene kom midt i tegn på at hovedstaden og den største ukrainske byen ble stadig mer truet etter en kampdag som etterlot mer enn 100 ukrainere døde.

Ukraina -president Volodymyr Zelenskyy sa at regjeringen hadde informasjon om at "undergravende grupper" gikk inn i byen, og den amerikanske statssekretæren Antony Blinken sa at Kyiv "godt kan være under beleiring" i det amerikanske tjenestemenn mener er et modig forsøk fra russisk president Vladimir Putinå demontere regjeringen og erstatte den med sitt eget regime.

Den amerikanske forsvarssekretæren Lloyd Austin fortalte lovgivere på en telefonsamtale torsdag kveld at russiske mekaniserte styrker som kom inn fra Hviterussland var omtrent 20 mil fra Kiev, ifølge en person som er kjent med samtalen.

Andre nyheter

Tarnok tjener 1. MLB-seier som friidrettsgrense Al West-ledende Rangers til 4 treff i 2-0-seier

Erik Karlssons usikre sommer er over.Forsvarer er ivrig etter å komme til å jobbe med pingvinene

Jon Rahm er nr. 1 frø i FedEx Cup uten historie på sin side

Overgrepet, forventet i flere uker av USA og vestlige allierte og utført av Putin i møte med internasjonal fordømmelse og kaskaderende sanksjoner, utgjør den største bakkekrigen i Europa siden andre verdenskrig.

Russiske missiler bombarderte byer og militærbaser i den første dagen av angrepet, og tjenestemenn i Ukraina sa at de hadde mistet kontrollen over det nedlagte atomkraftverket for Tsjernobyl, scene for verdens verste atomkatastrofe.Sivile stablet inn i tog og biler for å flykte, og lånetakerne på et hotell ble rettet inn i et ly da eksplosjoner hørtes ut i Kyiv.

"Russland har begitt seg ut på en ondskap, men Ukraina forsvarer seg og vil ikke gi fra seg friheten," twitret Zelenskyy.Hans grep om makten ble stadig mer tøff, ringte han torsdag for enda mer alvorlige sanksjoner enn de som ble pålagt av vestlige allierte og beordret en full militær mobilisering som ville vare 90 dager.

Zelenskyy sa i en videoadresse at 137 “Heroes”, inkludert 10 militære offiserer, var drept og 316 mennesker såret.De døde inkluderte grensevakter på Zmiinyi -øya i Odesa -regionen, som ble overtatt av russere.

Han konkluderte med en emosjonell tale med å si at "Landets skjebne er helt avhengig av vår hær, sikkerhetsstyrker, alle våre forsvarere."Han sa også at landet hadde hørt fra Moskva at ”de vil snakke om Ukrainas nøytrale status.”

Biden skulle møte fredag morgen med andre ledere av NATO -regjeringer i det Det hvite hus beskrev som et "ekstraordinært virtuelt toppmøte" for å diskutere Ukraina.

Den amerikanske presidenten Joe Biden kunngjorde nye sanksjoner mot Russland og sa at Putin "valgte denne krigen" og hadde vist et "uhyggelig" syn på verden der nasjoner tar det de vil med makt.Andre nasjoner kunngjorde også sanksjoner, eller sa at de om kort tid skulle.

"Det handlet alltid om naken aggresjon, om Putins ønske om imperium på noen nødvendige måter - ved å mobbe Russlands naboer gjennom tvang og korrupsjon, ved å endre grenser med makt, og til slutt ved å velge en krig uten sak," sa Biden.

Blinken sa i TV -intervjuer at han var overbevist om at Russland hadde til hensikt å styrte den ukrainske regjeringen, og fortalte CBS at Putin ønsker å "rekonstituere det sovjetiske imperiet" og at Kiev allerede var "under trussel, og det kunne godt være under beleiring."

I frykt for et russisk angrep på hovedstaden gikk tusenvis av mennesker dypt under jorden mens natten falt, og fastkjørt Kyivs t -banestasjoner.

Noen ganger føltes det nesten munter.Familier spiste middag.Barn spilte.Voksne pratet.Folk tok med seg soveposer eller hunder eller kryssord - alt for å lindre ventetiden og den lange natten fremover.

Men utmattelsen var tydelig på mange ansikter.Og bekymringene.

"Ingen trodde at denne krigen ville starte, og at de ville ta Kyiv direkte," sa Anton Mironov og ventet på natten på en av de gamle sovjetiske metrostasjonene.”Jeg føler meg mest tretthet.Ingenting av det føles ekte. ”

Invasjonen begynte tidlig torsdag med en serie missilangrep, mange på viktige regjerings- og militære installasjoner, raskt etterfulgt av et tredelt bakkeangrep.Ukrainske og amerikanske tjenestemenn sa at russiske styrker angrep fra øst mot Kharkiv, Ukrainas nest største by;fra den sørlige regionen av Krim, som Russland annekterte i 2014;og fra Hviterussland til nord.

Zelenskyy, som tidligere hadde kuttet diplomatiske bånd med Moskva og erklært krigslov, appellerte til globale ledere og sa at "hvis du ikke hjelper oss nå, hvis du ikke klarer å tilby en kraftig hjelp til Ukraina, vil i morgen banket krigen på dindør."

Selv om Biden sa at han ikke hadde noen planer om å snakke med Putin, hadde den russiske lederen det Kreml beskrev som en "seriøs og åpenhjertig utveksling" med den franske presidenten Emmanuel Macron.

Begge sider hevdet å ha ødelagt noen av de andres fly og militærmaskinvare, selv om det lite av det kunne bekreftes.

Timer etter at invasjonen begynte, tok russiske styrker kontrollen over det nå ubrukte Tsjernobyl-anlegget og dets omliggende eksklusjonssone etter en hard kamp, fortalte presidentrådgiver Myhailo Podolyak til Associated Press.

Det Wien-baserte internasjonale Atomic Energy Agency sa at det ble fortalt av Ukraina om overtakelsen, og la til at det hadde vært"Ingen skader eller ødeleggelser på industriområdet."

Katastrofen fra 1986 skjedde da en atomreaktor ved anlegget 130 kilometer (80 miles) nord for Kyiv eksploderte og sendte en radioaktiv sky over hele Europa.Den skadede reaktoren ble senere dekket av et beskyttende skall for å forhindre lekkasjer.

Alyona Shevtsova, rådgiver for sjefen for Ukrainas bakkestyrker, skrev på Facebook at ansatte ved Tsjernobyl -anlegget hadde blitt "tatt som gissel."Det hvite hus sa at det var "rasende" av rapporter om interneringene.

Det ukrainske forsvarsdepartementet ga ut en oppdatering der de sa at selv om anlegget "sannsynligvis ble tatt til fange", hadde landets styrker stoppet Russlands fremskritt mot Chernihiv og at det var usannsynlig at Russland hadde oppnådd sine planlagte dag ett militære mål.

Sjefen for NATO -alliansen, Jens Stoltenberg, sa at den "brutale krigshandlingen" knuste fred i Europa, og ble med i et kor av verdensledere som avkrysset et angrep som kan forårsake massive havari og velte Ukrainas demokratisk valgte regjering.Konflikten rystet globale finansmarkeder: aksjer stupte og oljeprisene steg høyt i bekymring for at oppvarmingsregninger og matpriser ville skyrocket.

Fordømmelse kom ikke bare fra USA og Europa, men fra Sør -Korea, Australia og utover - og mange regjeringer klargjorde nye sanksjoner.Selv vennlige ledere som Ungarns Viktor Orban prøvde å distansere seg fra Putin.

Den britiske statsministeren Boris Johnson sa at han hadde som mål å kutte av Russland fra Storbritannias finansmarkeder da han kunngjorde sanksjoner, og fryser eiendelene til alle store russiske banker og planla å hindre russiske selskaper og Kreml fra å skaffe penger på britiske markeder.

"Nå ser vi ham for det han er - en blodfarget aggressor som tror på keiserlig erobring," sa Johnson om Putin.

De amerikanske sanksjonene vil målrette russiske banker, oligarker, statskontrollerte selskaper og høyteknologiske sektorer, sa Biden, men de var designet for ikke å forstyrre de globale energimarkedene.Russisk olje- og naturgasseksport er viktige energikilder for Europa.

Zelenskyy oppfordret USA og vest til å gå lenger og kutte russerne fra SWIFT -systemet, et sentralt økonomisk nettverk som forbinder tusenvis av banker over hele verden.Det hvite hus har vært motvillig til å umiddelbart kutte Russland fra Swift, bekymret for at det kan forårsake enorme økonomiske problemer i Europa og andre steder i Vesten.

Mens noen nervøse europeere spekulerte i om en mulig ny verdenskrig, har USA og dens NATO -partnere ikke vist noen indikasjon på at de ville sende tropper inn i Ukraina, i frykt for en større konflikt.NATO forsterket medlemmene i Øst -Europa som en forholdsregel, og Biden sa at USA satte inn flere styrker til Tyskland for å styrke NATO.

Europeiske myndigheter erklærte landets luftrom for en aktiv konfliktsone.

Etter flere uker med å nekte planer om å invadere, lanserte Putin operasjonen på et land på størrelse med Texas som i økende grad har vippet mot det demokratiske vesten og vekk fra Moskvas svai.Den autokratiske lederen gjorde det klart denne uken at han ikke ser noen grunn til at Ukraina eksisterer, og vekket frykt for mulig bredere konflikt i det store rommet som Sovjetunionen en gang styrte.Putin nektet planer om å okkupere Ukraina, men hans endelige mål forblir disete.

Ukrainere ble oppfordret til å ly på plass og ikke til panikk.

”Fram til det siste øyeblikket trodde jeg ikke at det skulle skje.Jeg har nettopp dyttet bort disse tankene, ”sa en livredd Anna Dovnya i Kyiv og så på soldater og politiet fjerne splitel fra et eksplodert skall."Vi har mistet all tro."

Med sosiale medier som forsterker en torrent av militære påstander og motkrav, var det vanskelig å bestemme nøyaktig hva som skjedde på bakken.

Russland og Ukraina fremsatte konkurrerende påstander om skade de hadde påført.Russlands forsvarsdepartement sa at det hadde ødelagt score til ukrainske luftbaser, militære fasiliteter og droner.Det bekreftet tapet av et av sine SU-25-angrepsfly, og beskyldte "pilotfeil", og sa at et AN-26-transportfly hadde krasjet på grunn av teknisk fiasko og drepte hele mannskapet.Den sa ikke hvor mange som var ombord.

Russland sa at det ikke var rettet mot byer, men journalister så ødeleggelse i mange sivile områder.

___

Isachenkov og Litvinova rapporterte fra Moskva.Francesca Ebel i Kyiv;Angela Charlton i Paris;Geir Moulson og Frank Jordans i Berlin;Raf Casert og Lorne Cook i Brussel;Nic Dumitrache i Mariupol, Ukraina, Inna Varennytsia i Øst -Ukraina;og Robert Burns, Matthew Lee, Aamer Madhani, Eric Tucker, nomaan -kjøpmann, Ellen Knickmeyer, Zeke Miller, Chris Megegerian og Darlene Superve i Washington bidro.

___

Følg APs dekning av Ukraina -krisen påhttps://apnews.com/hub/russia-ukraine

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 09/09/2023

Views: 6470

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.