Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (2023)

1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908 en 1909 Geschiedenis

  1. 1900 25% van alle auto's die in 1900 werden verkocht, waren elektrische auto's
  2. 1901 Marconi verzendt eerste draadloze transmissie
  3. 1902 Triple AAA gestart
  4. 1903 Orville en Wilbur Wright maakten de eerste succesvolle door mensen aangedreven vliegtuigvlucht
  5. 1904 Long Acre Square in Manhattan, New York, werd omgedoopt tot Times Square
  6. 1905 's Werelds eerste Nickelodeon werd geopend met een stille film genaamd The Great Train Robbery
  7. 1906 International Morse code noodsignaal of SOS aangenomen
  8. 1907 Arbeidsmigranten in Canada
  9. 1908 De Ford Motor Company van Henry Ford introduceert de Ford Model T die $ 850,00 kost
  10. 1909 De Queensboro-brug wordt geopend

Vind hieronder meer gedetailleerde informatie

1900

Werkzaamheden aan New Yorkse metro beginnen, Begint het werk aan de New Yorkse metro op het eerste deel van het stadhuis naar de Bronx in het jaar 1900. Het werd gefinancierd door de uitgifte van snelle doorvoerobligaties door de stad New York en omdat geen enkel bedrijf bereid was het risico te nemen van zo'n groot project. De stad besloot de metro's zelf te bouwen door uitbesteding aan de IRT die de verhoogde spoorwegen in de stad beheerde om de metro's uit te rusten en te exploiteren, de winst te delen met de stad en een vast tarief van vijf cent te garanderen.

De bokseropstand, The Boxer Rebellion was een vermeende boerenopstand die werd gesteund door het Hof van de keizerin-weduwe. De Europese inwoners van Peking begonnen de rebellen Boxers te noemen vanwege hun boksrituelen en gymnastiekovertuigingen. Hun samenleving kan in het Engels worden vertaald als 'de rechtvaardige en harmonieuze handen' en werd in hun antiwesterse acties aangemoedigd door de meer conservatieve elementen van het hof van de Ch'ing-dynastie. De invloed van de Boxer rond Peking had ertoe geleid dat de westerse mogendheden een hulpmacht naar hun legaties hadden gestuurd vanaf de kustlijn van Tientsin. De keizerin-weduwe had de imperiale strijdkrachten bevolen de naderende buitenlandse troepen te stoppen, maar de Europeanen en Japanners hadden de strategische forten aan de kust veroverd om de weg naar Peking open te houden. De keizerin-weduwe had opdracht gegeven alle buitenlanders te doden, en degenen in Peking werden belegerd in hun legaties of in de rooms-katholieke kerk van de stad. De regionale gouverneurs steunden de Boxers niet en op 14 augustus trokken de buitenlandse troepen Peking binnen. De vrede was getekend, maar de keizerin-weduwe was de stad ontvlucht.

De orkaan van het eiland Galveston, Een orkaan van categorie 4 met geschatte windsnelheden van 135 mijl per uur komt aan land in de stad Galveston, Texas. De orkaan veroorzaakte het verlies van tussen de 6.000 en 12.000 levens, ongeveer 20% van de eilandbevolking. De reden voor zoveel verlies aan mensenlevens was dat Galveston een laag, vlak eiland was, weinig meer dan een grote zandbank langs de Gulf Coast en de orkaan had een stormvloed van meer dan 15 voet met zich meegebracht, die over het hele eiland spoelde.

Elektrische auto's25% van alle auto's die in 1900 werden verkocht, waren elektrische auto's. Het zal interessant zijn om te zien hoeveel jaar het duurt voordat 25% van alle verkochte auto's volledig elektrisch of hybride is.

Ierse partij gevormdIn Dublin, Ierland, kwamen Ierse afgevaardigden bijeen om wat zij de "Ierse Partij" noemden op te richten en de Britse wreedheden in de Boerenoorlog aan de kaak te stellen. Een toegejuichte John Dillon stelde voor een resolutie aan te nemen waarin stond dat "de Zuid-Afrikaanse oorlog was aangegaan als gevolg van een samenzwering om twee vrije naties hun vrijheid te ontnemen in het belang van kapitalisten en mijneigenaren."

Pokkenepidemie, In Kentucky woedde een pokkenepidemie met honderden getroffen mensen. Het sterftecijfer was 20% en de gezondheidsautoriteiten eisten dat elke persoon in de staat zou worden gevaccineerd.

2e Moderne Olympische Spelen, De Olympische Zomerspelen van de II Olympiade worden gehouden in Parijs, Frankrijk. Dit zijn de eerste Olympische Spelen waar vrouwen aan mogen deelnemen

1901

Marconi verzendt eerste draadloze transmissie, zendt Marconi de eerste draadloze transmissie over 2000 mijl over de Atlantische Oceaan van Poldhu in Cornwall, Engeland naar Newfoundland, Canada. De transmissie bestond uit het Morse-code signaal voor de letter "s" die bestaat uit drie puntjes (...).

Eerste snelheidslimieten, Connecticut neemt nieuwe wetten aan die de snelheden van auto's beperken tot 10 MPH in steden, 15 MPH in dorpen en 20 MPH op het platteland.

President William McKinley Shot, William McKinley, de 25e president van de Verenigde Staten wordt vermoord door Leon Czolgosz wanneer hij van dichtbij wordt neergeschoten. Hij ging dood op14 september, 1901, acht dagen nadat hij was neergeschoten, door gangreen rond zijn wonden. Vice-president Theodore Roosevelt wordt op 14 september 1901 de 26e president van de Verenigde Staten.

Koningin Victoria sterft, sterft koningin Victoria op eenentachtigjarige leeftijd. Ze kreeg negen kinderen en liet Edward achter als haar erfgenaam. Haar regering is gebruikt om het tijdperk aan te duiden, en was de langste staat van dienst van een Engelse monarch. Ze leidde de regeringswisseling van monarchie naar bijna pure democratie. Haar premiers waren Robert Peel, William Gladstone, Benjamin Disraeli, Henry Temple en John Russell. Koningin Victoria is overleden in het Osborne House op het Isle of Wight. Ze was koningin geworden toen ze 18 was en had bijna 64 jaar van haar leven geregeerd.

Eerste Nobelprijzen, De eerste Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, Zweden, op het gebied van natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, literatuur en vrede. De Nobelprijzen worden gefinancierd door een fonds dat is opgericht na de dood van Alfred Nobel, de Zweedse uitvinder van dynamiet en andere explosieven. In zijn testament gaf Nobel opdracht dat het grootste deel van zijn enorme fortuin in een fonds zou worden geplaatst waarin de rente "jaarlijks zou worden verdeeld in de vorm van prijzen aan degenen die in het voorgaande jaar de mensheid het grootste voordeel hebben opgeleverd. "

Afghanistan Claims door Engeland en Rusland, Zowel Engeland als Rusland hebben aanspraak gemaakt op delen van Afghanistan en zijn er constant over in conflict geweest. Een nieuwe heerser in Afghanistan kan echter stabiliteit in de regio brengen. In tegenstelling tot zijn impopulaire vader die het zijn volk moeilijk maakte, was zijn zoon, de nieuwe leider, van plan het leger meer te betalen en de belastingen te verlagen.

Gemenebest van Australië gemaakt, Op1 januari1901 Het Gemenebest van Australië werd uitgeroepen

Veiligheidsscheermes, King C. Gillette en William Emerson Nickerson richtten de American Safety Razor Company op om Safety Razors massaal te produceren.

Stofzuiger, Hubert Cecil Booth maakt 's werelds eerste stofzuiger die is ontworpen om vuil op te zuigen. Het was te groot voor een normaal huis, maar nadat het in 1902 in Westminster Abbey was gebruikt voor de kroning van koning Edward VII, won het aan populariteit en werd het in de loop der jaren kleiner en efficiënter dan wat we nu hebben.

Socialistische Revolutionaire Partij, De sociaal-revolutionaire partij wordt opgericht in Rusland.

1902

Triple AAA gestartOp deze dag werd een zeer nuttig bedrijf genaamd AAA (American Automobile Association) opgericht. Voor die tijd bestonden er andere bedrijven die zich met auto-aangelegenheden bezighielden. Geen van hen leek echter stand te houden en tot op heden is AAA een van de grootste auto-organisaties ter wereld.

Shackleton en Scott gaan verder naar het zuiden, Ernest Shackleton maakt deel uit van Robert Scott's British National Antarctic Expedition en vergezelt Scott en Edward Wilson op hun sledetocht over de Ross Ice Shelf. Ze moesten het meest zuidelijke punt bereiken dat iemand had bereikt door op 30 december 1902 naar 82º 16' 33" zuiderbreedte te gaan. Dit was het record totdat Scott het jaar daarop 77º 59' zuiderbreedte had bereikt.

1903

Werk aan de Queensboro-brug begint, De Queensboro Bridge, ook bekend als de 59th Street Bridge, die de New Yorkse stadsdelen Manhattan en Queens met elkaar verbindt, werd geopend in 1909. De brug, een vrijdragende brug over de East River in New York City, werd in 1903 gestart.

Het eerste gebruik van Guantánamo Bay, Er wordt een grote marinebasis opgericht in Guantánamo Bay, Cuba. De Amerikaanse mariniers waren daar geland1898, en het was erkend vanwege de nabijheid van de Winward Passage en Panama.

Eerste Honkbal World Series, De eerste moderne World Series die in de Major League Baseball werd gespeeld, kwam overeen met de Boston American League-club (Boston Red Sox) tegen de Pittsburgh Pirates in een best-of-nine-serie, waarbij Boston vijf tegen drie won en de laatste vier won.

Eerste land dat rijbewijzen afgeeft, Pruisen wordt het eerste land dat rijbewijzen afgeeft29 september, 1903. Het was de Dampfkesselüberwachungsverein die moest slagen voor de tests, die grotendeels werden uitgevoerd op de mechanische vaardigheden van de chauffeurs.

Eerste Britse nummerplaat, De eerste kentekenplaat (A1) wordt afgegeven aan Earl Russell die 's nachts buiten het kantoor van de London County Council kampeerde om er zeker van te zijn dat hij het kreeg. Hij was de broer van de filosoof Bertrand Russell.

Orville en Wilbur Wright, Orville en Wilbur Wright maakten de eerste succesvolle door mensen aangedreven vliegtuigvlucht nabij op 17 december in Kitty Hawk, North Carolina. Het vliegtuig woog 750 pond en werd aangedreven door een 12 pk sterke benzinemotor. Het vaartuig wordt een luchtschip genoemd en Orville en Wright waren op zoek naar kopers voor hun machine die snelheden tot 10 mph kon halen.

Ford Motor Bedrijf, richt Henry Ford (een machinist en ingenieur) de Ford Motor Company op om auto's te vervaardigen.

Iroquois Theater Brand in Chicago, De Iroquois Theatre Fire in Chicago, Illinois eist 602 levens. Het theater was pas iets meer dan een maand open. Dit is nog steeds de ergste brand in één gebouw in de geschiedenis van de VS voor het aantal verloren levens.

Eerste Crayola-kleurpotloden, laten Edward Binney en C. Harold Smith de wereld kennismaken met Crayola Crayons voor schoolkinderen. De eerste dozen bestonden uit 8 verschillende kleuren en de dozen hadden dezelfde kenmerkende kleur geel en groen die ze nu zijn.

1904

De generaal Slocum, Een excursiestoomboot The General Slocum, die meer dan 1.300 mensen vervoerde van de Duitse Lutherse kerk van St. Mark voor hun 17e jaarlijkse zondagsschoolpicknick, barstte in vlammen uit op de New Yorkse East River met het verlies van meer dan 1000 levens. op15 juni

De Entente Cordiale, De Engels-Franse overeenkomst waarbij ze instemden met een voortdurende vriendschappelijke diplomatie, het bijleggen van eerdere meningsverschillen en samenwerking tegen de steeds prominentere rol van Duitsland in Europese aangelegenheden. Het was geen alliantie, maar een overeenkomst voor internationale samenwerking. Edward VII's voorkeur voor Frankrijk zou het enige steun hebben gegeven. Het stond beleidsvrijheid toe aan Engeland in Egypte en Birma en aan Frankrijk in Marokko en Indochina. Het had de komst van een nieuw soort internationaal staatsbestel ingeluid.

Olympische Spelen, De Olympische Zomerspelen van de III Olympiade worden gehouden in St. Louis, Missouri in de Verenigde Staten.

Times Square, Long Acre Square in Manhattan, New York, werd omgedoopt tot Times Square.

Mode uit de jaren 20

Dameshoeden uit het decennium

Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (1)

Damesjurken uit het decennium
Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (2)

Onderdeel van onze collectie kinderkleding uit het decennium
Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (3)

Kinderspeelgoed uit de jaren '20

Onderdeel van onze collectie speelgoed uit de jaren 20

Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (4)

Muziek uit de jaren 20

Van onze 20's Music Page

Wat gebeurde er van 1900 tot 1909 (5)

1905

De Nickelodeon, 's Werelds eerste nickelodeon opende met een stille film genaamd The Great Train Robbery. De naam werd gebruikt omdat het 5 cent of een stuiver kostte om de film of live vaudeville-acts te bekijken.

De Trans-Siberische spoorlijn, De Trans-Siberische Spoorweg ging van Moskou naar Vladivostok (ongeveer zesduizend mijl). Het zou belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de Russische industrie, de militaire controle over de provincies en de externe keizerlijke invloed. Het was gebouwd vanaf 1891, zowel vanaf de oostelijke als de westelijke uiteinden, en er was een Chinese overeenkomst vereist met betrekking tot het gebruik van de Mantsjoerijse territoria. De Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905 had ertoe geleid dat een meer noordelijke route moest worden gebruikt.

Analfabetisme in de VS, In 1905 was het analfabetisme in de VS 106,6 per 1.000 personen. Statistieken toonden aan dat 6.180.063 personen in Amerika analfabeet waren. De Republikein uit Arizona merkte op: 'Analfabetisme komt vaker voor op het platteland dan in de stad. Dit komt door de superieure scholen in de steden en de meer algemene aanwezigheid van kinderen."

1906

Ondergronds Vuur Frankrijk, Een ondergrondse brand veroorzaakt een enorme explosie die zich verspreidt door een reeks mijnen waarbij meer dan 1000 mannen om het leven komen in Courrieres, Frankrijk.

Morsecode SOS aangenomen, International Morse code noodsignaal of SOS (· · · — — — · · ·) (drie punten, drie streepjes, drie punten) werd de wereldwijde standaard toen het werd opgenomen in de tweede Internationale Radiotelegrafische Conventie in Berlijn.

De Vesuvius barstte uit, barstte de Vesuvius uit4 april, 1906, en de zuidelijke helling ontlucht tot ongeveer 1.200 meter. De lavastroom was gestopt op de 5e, toen een nieuwe uitstroming begon op de Casa Fiorenza. Deze ging omhoog tot ongeveer 800 meter toen een derde zich op de kustlijn had voorgedaan. De uitbarstingen van de vulkaan waren op 7 april sterker geworden en de kraterrand barstte en lava stroomde. Op 8 april waren een aantal explosieve breuken begonnen en de kegel begon een grote hoeveelheid rook uit te stoten. De uitbarstingen duurden tot 21 april.

Aardbeving San FranciscoEen aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter schudde de stad San Francisco, Californië, waarbij dertigduizend huizen geheel of gedeeltelijk werden verwoest en naar schatting 3.000 doden vielen. Door de aardbeving stonden grote delen van de stad in brand en het had 2 dagen van constante brandbestrijding gekost om de verspreiding te stoppen en de branden onder controle te krijgen.

1907

Arbeidsmigranten in Canada, kreeg Toronto te maken met een menigte immigrantenarbeiders die met armoede en hongersnood werden geconfronteerd, tenzij er werk voor hen kon worden gevonden. Het slechtst af waren 300 mensen uit Bulgarije die binnen enkele dagen dreigden om te komen. Advertenties hadden een grote groep immigranten uit Europa overgehaald om bij de spoorwegen en in de bouw te werken, maar die werden tot het voorjaar ontslagen.

Roemeense boeren komen in opstand, De Roemeense Boerenopstand van 1907 vindt plaats in Moldavië. De boeren waren ongelukkig met hun lot. Ze hadden geklaagd over hoe slecht ze werden uitgebuit door de kooplieden en de bourgeoisie, en over hun onvermogen om hun eigen land te bezitten. Meer dan tienduizend werden gedood door het Roemeense leger (waarvan de latere maarschalk Antonescu lid was). De Griekse en Joodse kooplieden hadden als tussenpersoon voor de aristocratie en als landheren voor de boeren opgetreden.

De Zulu-stam,,De Britten maakten zich grote zorgen over de Ethiopische beweging in Zuid-Afrika. Deze beweging had als slogan “Zuid-Afrika voor de zwarten” en had tot doel de Britse overheersing af te schaffen. De meest radicale groep rebellen was de Zulu-stam.

1908

Aardbeving in Messina, De aardbeving van Messina, een categorie 7,5 volgens de huidige schaal van Richter, treft de Straat van Messina in Zuid-Italië en vernietigt de steden Messina op Sicilië en Reggio di Calabria op het Italiaanse vasteland. De aardbeving en tsunami veroorzaakten tussen de 50.000 en 150.000 doden.

Ford Model T, introduceert de Ford Motor Company van Henry Ford de Ford Model T die $ 850,00 kost, dit was bijna 1/3 van de prijs van elke andere auto op de markt, maar nog steeds niet goedkoop genoeg voor de massa. In de daaropvolgende jaren perfectioneerde hij de productie van lopende banden, waardoor de kosten in 1916 daalden tot $ 368,00, waardoor het veel betaalbaarder werd en er honderdduizenden meer auto's werden verkocht dan enig ander bedrijf.

Baden Powell begint de padvinders, Robert Baden-Powell was een legerofficier geweest ter verdediging van Mafeking, maar had de padvindersbeweging opgericht. Hij was in 1907 een jongenskamp begonnen in Dorset en produceerde vervolgens zijn Scouting for Boys-boekje in 1908. De bevordering van zowel zelfredzaamheid als teamwerk door de beweging was meteen populair.

Olympische Spelen, De Olympische Zomerspelen van de IV Olympiade worden gehouden in Londen, Engeland.

Nieuwjaar, Ball wordt gedropt op Times Square in New York City om de start van het nieuwe jaar aan te duiden om middernacht op 1 januari New Year Begins.

1909

Een marinebasis in Pearl HarborOm een ​​Japanse expansie in de Stille Oceaan te voorkomen, had het Congres in 1908 een wet aangenomen om een ​​marinewerf in Pearl Harbor te bouwen, en president Taft had dit in 1909 aangekondigd. bouw werd begroot voor ongeveer $ 3 miljoen.

Eerste vingerafdrukbewijs gebruikt in moordzaak, Voor het eerst wordt vingerafdrukken gebruikt om een ​​moordzaak op te lossen in 1909. 's Werelds eerste officiële Fingerprint Bureau werd opgericht in Scotland Yard in 1901. Er moet ook worden opgemerkt dat 's werelds eerste Fingerprint Bureau in 1897 werd geopend in Calcutta, India.

NAACP, De NAACP werd gedeeltelijk opgericht als reactie op de voortdurende praktijk van lynchen en de rassenrellen in 1908 in Springfield, de hoofdstad van Illinois. Ontzet over het geweld tegen zwarten, riep een groep blanke liberalen, waaronder Mary White Ovington en Oswald Garrison Villard, op tot een bijeenkomst om raciale rechtvaardigheid te bespreken. Ongeveer 60 mensen, van wie er zeven Afro-Amerikaans waren (waaronder W. E. B. Du Bois, Ida B. Wells-Barnett en Mary Church Terrell) woonden de bijeenkomst bij.

Aardbeving Taiwan, Een krachtige aardbeving en naschokken treffen Taiwan, waarbij meer dan 1.200 mensen om het leven komen.

Automobiele lijkwagen, Voor het eerst werd een auto-lijkwagen gebruikt in een begrafenisstoet. Voor die tijd werden paardenkoetsen altijd gebruikt om het geëerde lichaam van een overleden persoon te vervoeren.

De Queensboro-brug wordt geopend, De Queensboro Bridge, ook bekend als de 59th Street Bridge, die de New Yorkse stadsdelen Manhattan en Queens met elkaar verbindt, werd geopend in 1909. De brug, een vrijdragende brug over de East River in New York City, werd in 1903 gestart.

Eerste mannen die de Noordpool bereiktenOntdekkingsreizigers Robert E. Peary en Matthew A. Henson beweren de eerste mensen te zijn die de Noordpool bereikten. Op 6 april vestigden ze "Camp Jesup", naar verluidt binnen vijf mijl van de paal. Er is veel controverse over deze bewering om een ​​aantal redenen, waaronder geen onafhankelijke verificatie en discrepanties in zijn dagboek, en zelfs als we kijken naar de verenigingen die zijn bewering wel of niet hebben geaccepteerd, is het moeilijk om het zeker te weten. De National Geographic Society bevestigde zijn claim. De Royal Geographical Society of London accepteerde de claim. De American Geographical Society accepteerde zijn claim niet. Samenlevingen van semi-Arctisch Scandinavië accepteerden zijn claim niet.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 11/10/2023

Views: 6063

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.